sourze.se

Leva livet kom så ska vi leva

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs författarskola – "Skriv dig Hög". I slutet av varje månad väljer Annika Seward Jensen, förläggare Tiden Förlag, ett bidrag som får ett professionellt omdöme.

Hon betraktade kritiskt den unga kvinnan i spegeln. Frisörens ansträngningar dagen innan hade inte hjälpt, när hon vaknade spretade hårtestarna åt alla håll. Inpackning, mousse, hårfön och spray hade förbättrat det lite, men hon var ändå inte helt nöjd. En snabb blick på klockan sa att det var dags att sätta igång med sminkningen om tiden skulle räcka till. Det var sista dagen i skolan, aldrig hade hon känt sig så stressad som idag.

– Anna, ska du inte ha frukost alls, undrade mamma från dörröppningen.

Handen som försökte täcka de korta ögonfransarna med mascara ryckte till och det blev ett svart streck över det grönskimrande ögonlocket.

– Nu får jag börja om från början!

– Förlåt, det var inte meningen att skrämma dig. Jag tycker bara att du borde äta något innan du dricker den där champagnen.

– Låtsas inte att du bryr dig om mig, svarade hon argt. Du är bara rädd för att jag ska komma hem berusad och göra bort dig och pappa inför släktingar och vänner.

– Du vet att mormor och morfar är helnykterister och de skulle bli så besvikna om de fick reda på att du dricker alkohol.

Den här diskussionen hade de haft många gånger.

– Jag ska ta det lugnt under dagen, men ikväll tänker jag fira att skolan äntligen är slut. Om mitt nya liv börjar med en baksmälla så får blir det så.

– Bara du inte fortsätter på det viset. Varför kan du inte ta efter Lisa och Angelica, de har minsann planer för framtiden!

Hela livet hade hon blivit jämförd med sina bästisar. De var duktiga i skolan och socialt välanpassade. Söta Lisa hade hittat den perfekte pojkvännen och alla trodde att de skulle gifta sig så småningom. Ordentliga Angelica var omtyckt av alla och hade tjänat pengar som barnvakt i flera år. Slarviga Anna däremot bara latade sig på andras bekostnad. Artonårsdagen hade inte gett henne den frihet hon förväntade sig, men nu måste hennes föräldrar inse att hon var vuxen. Så fort hon fick tag i ett jobb skulle hon flytta hemifrån och leva sitt eget liv. Utan tjatiga föräldrar som trodde att högskolestudier löste alla problem. De skulle nog få se, hon var inte så misslyckad som alla trodde.

Champagne och jordgubbar var väl inte den bästa kombinationen, men en sådan här dag hörde det till. Magen kurrade, nu ångrade hon att hon inte hade ätit en smörgås hemma. Lite mer champagne borde hålla hungerkänslorna borta, tänkte hon och sträckte fram sitt glas när Åke kom med en ny flaska.

Hon tittade på det tjugotal ungdomar som i tre år hade varit en del av hennes vardag. Flera av dem hade hon inte brytt sig om att lära känna, nu satt de här och låtsades att de var bästa vänner. Fast det gällde förstås bara idag, imorgon började framtiden, det nya livet och alla skulle spridas åt olika håll. I morse hade Lisa berättat att hon hade sökt till samma högskola som Johan, även om den utbildning hon helst ville gå inte fanns där. De ville så gärna vara tillsammans, hade hon sagt med ett besviket leende. Vid sådana tillfällen kändes det skönt att inte ha pojkvän.

Någon rörde vid hennes axel och när hon vände sig om såg hon att det var Angelica.

– Anna, har du sett Lisa?

– Inte på en stund.

– Ska du med till toaletten innan vi går vidare?

– Nej. Jag letar upp Lisa istället.

Hon reste sig vingligt och grimaserade när hon såg hur illa tilltygade skorna var. Svarta märken överallt. Mamma skulle inte bli glad, de hade kostat sjuhundra kronor.

Ute i hallen tittade hon upp mot trappan. Det kändes fel att gå runt och snoka, men det verkade inte finnas några sovrum på bottenvåningen. Förmodligen hade de två turturduvorna letat upp någon avskiljd plats att hångla på.

Heltäckningsmattan som prydde varje trappsteg bredde ut sig i hallen där uppe. Det var ett stort hus och mycket dyrbart inrett. Åkes föräldrar var inte kloka som upplät sitt hus till ett gäng fulla studenter! När hon gick vidare längs korridoren kändes det som om hon sjönk ner i den mjuka mattan.

Längst bort stod en dörr på glänt. Hon smög fram och kikade in.

Först såg hon bara en stor spegel bakom en dubbelsäng. Strax blev hon varse personerna i rummet. Johan fumlade med byxorna samtidigt som han tryckte ner Lisa i sängen och sa till henne att ligga stilla. Den korta klänning var uppföst över magen och spetstrosorna låg slängda på golvet.

Hon höll andan. Det dunkade i huvudet och något sa henne att gå därifrån. Men hon var som förstenad, kunde inte röra sig.

Johan log belåtet när han böjde sig ner över Lisa som slöt ögonen och tog ett krampaktigt tag i sängöverkastet. Hon skrek till när han trängde in och sedan rörde han sig fram och tillbaka en kort stund. Plötsligt föll han ner på henne samtidigt som han stönade högt av tillfredställelse. Tårarna rullade ner för Lisas kinder när hon försökte fösa bort hans tunga kropp. Han skrattade och överöste hennes ansikte med blöta kyssar.

Anna skämdes för att hon hade stannat kvar och när hon kom fram till trappan sjönk hon ner på översta trappsteget och skakade förvirrat på huvudet. Lisa hade alltid pratat om samlag som något skönt, men nyss hade hon inte sett särskilt nöjd ut.

Var det en engångsföreteelse, eller var Johan inte snäll? Om Lisa inte ville var det ju egentligen våldtäkt! Hon reste sig tvärt och funderade på att gå tillbaka och fråga vad som egentligen stod på. Samtidigt hörde hon att Johan sa till Lisa att rätta till överkastet och insåg att herdestunden var över. Hon smög in i närmaste sovrum och gömde sig bakom dörren.

Rösterna blev starkare och hon förstod att de hade kommit ur i hallen.

– Mmm, jag gillar din mus, sa Johan.

– Jag måste gå på toaletten, vi kan väl ses där nere, sa Lisa med halvkvävd röst.

Johan visslade när han gick ner för trappan och hon väntade flera minuter innan hon vågade sig ut i hallen igen. Toalettdörren öppnades och en rödögd Lisa kom ut.

– Jag behöver bättra på sminket, sa Lisa snabbt. Har du något jag kan få låna?

– Vad har du gjort? Du ser ut som du har gråtit.

– Äsch, Johan och jag hade sex, man blir ganska svettig då, förstår du.

Hon bestämde sig för att inte fortsätta samtalet. Väninnorna hade roligt åt att hon vid nitton års ålder fortfarande var oskuld och kallade henne ibland för Britney Spears, eftersom den kända popstjärnan hade bedyrat att hon minsann skulle vänta med sex till bröllopsnatten. Det tänkte inte Anna, men rätt tillfälle och framförallt rätt kille hade inte dykt upp ännu.

– Du kan ta min väska och använda det du behöver. Jag går ner så länge.

Ute sken solen ännu starkare än innan. Som tur var det inte långt kvar till skolan och några timmars svalka innan det var dags för kortegen in till Norre Katts park. Studenterna visste att det hårda vuxenlivet väntade på dem, så idag tänkte de fira att den bekymmerslösa barndomen var slut.


Om författaren

Författare:
Sanna Parkell

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2002 13:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: