sourze.se

Nya tidens VM

Inget har blivit som det skulle i VM 2002.

De så kallade blåbärsnationerna, alltså länder som inte har några större meriter att luta sig tillbaka mot, har dominerat. Storlagen Frankrike och Argentina fick åka hem redan efter gruppspelet, Senegal och USA gick till kvartsfinal. Nu är Sydkorea och Turkiet tillsammans med Tyskland och Brasilien aspiranter på VM-guldet.

Den stora frågan är naturligtvis hur det kan komma sig. FIFA:s rankning innan VM var följande:
1. Frankrike
2. Argentina
3. Brasilien
4. Italien

Tyskland är rankat som nr 12, Turkiet nr 24 och Sydkorea nr 41. De lär klättra några välförtjänta steg nu.

Fotboll bygger på skicklighet, vare sig det gäller försvar, anfall eller att göra mål. Spelarna är ofta proffs, de försörjer sig på sin "hobby" och ägnar flera dagar i veckan åt att träna och spela ligamatcher. De största stjärnorna har haft stora problem med skador under VM. De spelar helt enkelt för mycket fotboll, kropparna hinner inte återhämta sig.

Fotboll är synonymt med teamwork. Sveriges laganda blev ifrågasatt när Ljungberg och Mellberg började bråka på en träning. När ett lag innehåller för många individuella spelare saknas stabiliteten som krävs för att tränaren ska kunna styra spelet från långsidan. Men när ett lag styrs för mycket och alltid håller sig till den i förväg bestämda planen blir fotbollen tråkigt och förutsägbar. Om mönstrets bryts uppstår förvirring och man tappar spelet. Det gäller att hitta en balans.

Fotboll handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är människor som spelar, inga robotar. Det gäller att passa på när motståndarlaget gör misstag, göra överraskande dribblingar och byta ut trötta spelare så att de inte drar ner på tempot. Ibland resulterar det i att laget som kämpade mest förlorar. Stolpe in, eller stolpe ut.

Fotboll är inte bara spelare utan också tränare. Flera europeiska tränare har flyttat utomlands för att ta sig an den stora utmaningen att fostra ett lag som håller i kvalet och sedan lyckas långt i VM. De tar med sig den europeiska fotbollskulturen och blandar den med inhemsk och får då en mix som kan vara svår att förutsäga.

Fotboll är statistik och säkert en hel del vidskepelse. Arrangörsländer har aldrig misslyckats med att gå vidare från gruppspelet. Så blev det även den här gången. Japan spelade åttondelsfinal och Sydkorea blir sämst fyra. Statistik från inbördes möten kan naturligtvis tända ett lag, men hjärnspökena påverkar förstås även den mest rutinerade spelare. Dessutom satte Senegal måttstocken redan från början när de i öppningsmatchen vann över Frankrike.

Fotboll är från början en lek med boll. De flesta barn spelar fotboll någon gång under uppväxten. Glädjen över att lyckas göra mål eller stoppa en anfallare från motståndarlaget är stor. Någonstans på vägen övergår glädjen i allvar. Pressen på de skickligaste spelarna ökar, de tvingas hela tiden överträffa sig själva. Stora övergångssummor mellan klubbarna får vanligt folk att undra var det ska sluta.

Fotboll låter alla vara med. Det ser vi inte minst nu i VM. Och när besvikelsen har lagt sig känner spelarna säkert brödraskap och glädje med vinnarlaget. Det spelar ingen roll vilket land som blir världsmästare, alla spelare har kämpat och gjort sitt bästa.

Fotboll är underbart.


Om författaren

Författare:
Sanna Parkell

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2002 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: