sourze.se

TV4 misstänkliggör KRAV

För en tid sedan visade TV4 en serie där de granskade KRAV. Delarna var bara några minuter långa men lyckades ändå effektivt misstänkliggöra de KRAV-producerade livsmedlen.

Programmen var uppbyggda i "Reportrarnas" anda med Bosse Holmström i täten som med skrovlig röst berättade om de sensationella nyheter han lyckats gräva fram. Det första avsnittet handlade om att ekologisk mat varken är godare eller näringsriktigare än "traditionellt" producerad mat jo, de sa "traditionellt" i den första sändningen som om alla bönder i historien använt sig av konstgödning och besprutning. I senare sändning hade de ändrat. Men varken KRAV eller de ekologiska bönderna har heller påstått något sådant. TV4 valde då att intervjua en tant som jobbade på Konsum för att kunna filma någon som berättade om de alternativa grödornas alla fantastiska fördelar när de handlar om näring och smak. Tanten tittade glatt in i kameran och sa att en del av hennes kunder påstod att den ekologiska maten var godare så då brukade hon säga det till andra. Därefter följde allvarsamma forskare som berättade hur fel detta var och Bosse Holmström sammanfattade det hela med att säga att den enda skillnaden på ekologiska och konventionella grönsaker är priset! Men det är ju inte grönsakerna i sig som är olika utan sättet de produceras på. Precis som att el från ett kärnkraftverk och el från en vindsnurra är precis samma el, skillnaden ligger i produktionen.

Ett annat avsnitt handlade om att ekologiska bönder sprider konventionellt kött och benmjöl på sina åkrar. Vi kunde höra Bosse Holmström insinuant säga att man får minsann inte ge sånt här till djur men på ekologiska åkrar går det bra att sprida ut. Men skillnaden mellan djur och åker är ganska enorm. I åkern bryts benmjölet ned och blir effektiv gödning. Hos ett djur skulle eventuella rester av resistenta bakterier och galna kosjukan smitta djuret. Det är väl bra att någon komposterar dessa rester som de konventionella jordbruken producerat nu när de själva hellre köper in konstgödning istället för att använda sig av sina egna restprodukter.

Jag lyssnade också senare på P1s mediegranskningsprogram "Vår grundade mening" som tog upp dessa reportage. De berättade om en ekologisk bonde som Bosse Holmström intervjuat. Bonden hade berättat mycket positivt om den ekologiska djurhållningen men i reportaget utmålades han som en peningräknande snåljåp som bara gått över till KRAV för att få en massa bidrag. Fy faan för vinklade reportage av detta slag. KRAV är inget 100 procentigt ekologiskt alternativ men det är en god bit på väg och reglerna blir strängare varje år. Ingen tjänar på att smutskasta vare sig KRAV eller de ekologiska bönderna. De senare är ofta idealister som har fått kämpa hårt för sin omställning av gården. All heder åt dessa!!!


Om författaren

Författare:
Anna Noren

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2002 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: