sourze.se

Jag har respekt för Kayo

Förutsägbar är väl inte direkt ett epitet som är smickrande, men det kan jag leva med.

Precis som jag förmodar att Kayo och alla andra kvinnor, som har ställt upp på bilder med varierande grad av nakenhet, säkert kan leva, och till och med sova gott, med vetskapen att de gjort ett starkt och självständigt val.

Jag ska inte neka till att detta är en lite knivig fråga, allt är ju som bekant inte svart eller vitt. Jag har här på Sourze skrivit en text om Regina Lund, i samband med en intervju och ett omslag för Aftonbladet Puls. Det som egentligen borde blivit en kritisk, ifrågasättande text blev istället en hyllning till en vacker, stark, självständig, thirtysomething kvinna som valde att halvnaken posera på bilder i Sveriges största kvällstidning helt enkelt därför att hon hade lust.

När jag skrev texten gick jag enbart på känsla, jag brydde mig inte om hur det påverkar mig själv och andra, jag brydde mig inte om att det faktum att kvinnor som Regina Lund, som är förebild för många och ett levande bevis på att kvinnor faktiskt kan hävda sig och bli framgångsrika genom att göra det de själva vill och inte det andra vill att de ska göra. Jag såg bara det jag ville se eftersom jag beundrar och ser upp till Regina det vill säga en, i mina ögon, vacker kvinna som gör vad som faller henne in.

Jag förutsatte att det var en villkorslös handling och inte på något sätt förknippat med tvång. Jag tycker mig kunna begripa att hon inte känner att hon måste göra det för att få fart på karriären. Hon gjorde det för att hon ville, inte för att någon sa till henne att hon skulle göra det. Men tyvärr är det inte så enkelt.

För vi lever som bekant inte i en perfekt värld, vilket innebär att framgångsrika och starka kvinnors beslut att ta av kläderna för tidningar som Café och Slitz får otrevliga konsekvenser. Jag är nämligen övertygad om att för många, väldigt många, så är Kayo på omslaget till Café inte en glädjande syn utan istället bara en signal att det kvittar hur framgångsrik, snygg och duktig man är, så är man ändå inte bekräftad förrän man tar av sig kläderna.

Alla ni som suckar och försöker värja er mot déjà-vu upplevelsen: Ja, ni har läst detta tidigare och ja, det är jag som har skrivit det och jag kommer att fortsätta upprepa samma sak, samma meningar så länge jag anser att kvinnor klär av sig av fel anledningar. Jag kommer att fortsätta att köra i gamla invanda spår, för så länge ingenting ändras så måste man fortsätta att reagera och protestera. Och hör jag "bara en kul grej" en gång till så blir jag nog dessutom tvungen att bruka våld.

Konklusion: I sakfrågan huruvida det är ok eller inte med halv- och helnakna utvik är svaret NEJ! det är inte ok, MEN jag har kvar min respekt för Kayo och Regina som för mig alltid har varit utomordentliga förebilder när det gäller starka kvinnor som vet vad de vill och gör vad de vill. Men den, respekten alltså, är allt lite naggad i kanten.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2002 21:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: