sourze.se

Feminismens sexkrig

Fortsättning på Marcus Priftis artikel om feminism.

Som jag ser det UTAN att säga "Så här är det" ; finns det många olika former av feminism. Detta brukar även feminister själva hålla med om. Men vad är då feminism i grunden... utan varianter?

Enligt Merriam-Webster On-Line Länk: m-w.com:

Main Entry: fem·i·nism
1 : the theory of the political, economic, and social equality of the sexes
2 : organized activity on behalf of womens rights and interests

Och detta tror jag att de flesta kan hålla med om. Jag dristar mig till att säga att ALLA, oavsett vad de kallar sig, kan hålla med om att detta är vad feminism i grund och botten handlar om.

Men sedan finns det olika sätt att realisera det som står ovan. Om vi tittar till exempel på 2:an... HUR ska man organisera sig och HUR skall man arbeta för att tillvarata kvinnors rättigheter och intresseområden? Här uppstår snabbt slitningar och olika typer av feminism visar sig.

---

En av inriktningarna - förmodligen den mest dominerande - inom feminism är så kallade radikalfeminism. Det är i princip denna typ som Priftis beskriver. Radikalfeminsmen har fått stort genomslag i samhället. Det är den som tagit fram teorierna om patriarkatet och om kvinnors STRUKTURELLA underordning. Överhuvudtaget är radikalfeminismen väldigt inriktad på maktstrukturer och grupperingar. Likheterna med klassteorier gör att den är väldigt röd. Det är kanske därför inte särskilt förvånande att vänstern använder radikalfeminismens teorier i sin kvinnokamp. Radikalfeminismen har utsett hela sexindustrin - allt från salongssnusk som Café/Slitz, via porr, hela vägen över till prostitution - som en huvudfiende i jämställdhetskampen.

Sedan finns det fler varianter. Sourze-skribenten Monica Bodling är ni väl bekanta med vid det här laget. Hon står för något som brukar kallas särartsfeminism. Denna typ av feminism anser inte att män och kvinnor är i grunden lika utan att båda könen har olika egenskaper och att det är fel att påtvinga människor en slags androgyn roll.

Vidare har vi den sex-radikala feminismen. Här hittar du till exempel sexarbetare strippor, pornografer, prostituerade med flera och de som backar upp dem. De hävdar att människor har rätt till ett helt eget val och att försöken att stoppa sexindustrin slår mot deras friheter och möjligheter till ekonomiskt oberoende. Detta är en extremare variant av något vi skulle kunna kalla liberal- eller individualistisk feminism.

Det finns massor av ytterligare varianter. En del som man kan ta på allvar... andra inte, typ de som populärt blir kallade ninja-feminister eller som på engelska "feminazis". Letar man tillräckligt länge så hittar man förr eller senare personer som uppfyller alla de ondsinta stereotyperna av hur en feminist är manshatare, lesbisk, skriver all ondska i världen på männens konto och så vidare. Men de allra flesta är dock ändå människor som likt du och jag tycker att ingen skall behöva utstå orättvisor på grund av sitt kön.

---

Under 60-talet då feminismen fick kraftigt uppsving fanns i princip inte dessa grupperingar utan de rödaste av rödstrumpor ej menat som nedsättande stod sida vid sida med sexarbetarna och individualisterna. Men under 70-talet började speciellt de radikalfeministiska teorierna bildas och då kom slitningarna. Det hela kulminerade i något som kallas Sex Wars i början på 80-talet. Sex Wars var ett praktgräl mellan de olika feministiska inriktningarna och det har fortsatt fram tills dessa dagar. Dock har radikalfeminismen lyckats skaffa en framträdande position vilket gör att det märks inte mycket av bråket.

Går man däremot in på feministiska forum syns genast en tydlig rivalitet. Ta till exempel Ms Magazine Länk: msmagazine.com, feminist-tidningen med stort F i USA... väldigt radikalfeministik. Läser man på deras diskussionsforum dissar deltagarna totalt till exempel iFeminism Länk: ifeminism.com, som är mer åt det liberala och individualistiska hållet.

Och vad radikalfeminsimen tycker om den sex-radikala feminismen tror jag ni lätt kan räkna ut. De sex-radikala är på samma sätt tvärförbannade på radikalerna eftersom deras GRUPPteorier sätter käppar i hjulet för deras INDIVIDUELLA val... vilka radiklerna direkt avvisar eftersom de sex-radikala så klart lurats av patriarkatet... åt vilket de sex-radikala kontrar med att det är ju radikalernas egna teorier som inte stämmer på dem sin individer... und so weiter, und so weiter i över 20 år nu.

Till och med INOM de olika gruperingarna bråkas det. På Ms Magazine uppstod nyligen ett jättegräl då en av de mest aktiva och uppskattade postarna - Lynne - avslöjade att hon var före detta man. Detta bråk höll på att slita den annars rätt homogena gruppen i två bitar.

Allt detta grälande är ett stort problem för feminismen. Alla vet var målet ligger... men det råder fullt slagsmål om vilken väg man skall gå för att komma dit. Grupperna drar åt olika håll. Detta försvagar tyvärr feminismen och tar udden av den. Det uppstår också ganska fula påhopp i bråkets kölvatten när alla försöker förklara att just DERAS version av feminism är den rätta och att andra bara är fejk-feminister som sprider falskt medvetande.

Så man kan fråga sig: finns det egentligen "Feminism für alle"? Jo visst finns det feminism för alla... men inte EN ENDA feminism som passar alla. Det är lite som att ett enda parti inte kan göra alla glada. Vi blir tvungna att välja. Likheten med politik är slående.

Själv läser jag ordbokens definition och håller med. Sedan väljer jag själv hur jag arbetar mig fram mot målet. De som vill försöka på annat sätt... tja, det är deras val. Jag önskar dem lycka till eftersom vi ändå alla är på väg till samma ställe. Förr eller senare lär vi komma fram... hoppas jag.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2002 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: