sourze.se

Det är inte ok att klä av sig

Sexism finns där jämställdhet saknas.

Och innan vi har kommit dithän att vi är jämställda så är alla som bidrar till att öka glappet mellan män och kvinnor skyldiga. Både de som ställer upp på så kallade sexiga bilder, de tidningar publicerar dem och de som läser tidningarna.

Samtidigt som vi kämpar för kvinnors rätt att göra vad de själva vill, pushar dem och oss själva så att de ska våga ta egna beslut och inte bry sig om vad andra tycker och tänker, så dissar vi dem när deras val inte passar oss.

Det är min konklusion av Michael Lundahls text som dessutom går hårt åt Lena Vikberg för att hon har skriver att hon anser att alla starka, självständiga kvinnor som låter sig fotograferas och därmed utnyttjas ? i diverse sammanhang är i högsta grad skyldiga till att sexismen sure is alive and kickin.

Jag borde hålla med honom eftersom jag skrivit en jublande hyllning till Regina Lund när hon återfanns på Aftonbladet Puls omslag endast iklädd ett minimalt linne, trosor och en tatuering, men jag gör inte det. Jag försvarade hennes utvik med just det faktum att jag ansåg att hon var i sin fulla rätt att posera naken om hon så ville bara för att hon verkar vara stark och självständig och inte låter sig styras eller påverkas av någon. Thats all fine, men vad jag glömde var hur hon i sin tur påverkar alla de som ser henne på omslaget. "Jaha, jasså, det räcker inte med att sjunga, filma och spela teater, vara mamma och vacker kvinna. Man måste klä av sig också."

För det är dessvärre resultatet av utvik i herrtidningar och avklädda omslag. När man ser Pernilla Wahlgrens "konstnärliga" bilder i Café så tänker man inte att här har en stark kvinna gjort ett eget, bra val utan snarare så suckar man lite över att ännu en vuxen kvinna gått rakt i fällan. Låtit sig luras av det faktum att man inte är någonting förrän man blivit utvikt.

Det kan diskuteras i all oändlighet "det fria valet", men så länge kvinnor inte är lika mycket värda som män i de flestas, medvetna eller omedvetna, ögon, så länge som varje "sexig" bild är ytterligare en spik i könsrollskistan, så länge som många kvinnor fortfarande blir betraktade som objekt i första hand och människor i andra, så tror jag att det som är ett fritt val för en 1 snygg, stark kvinna i karriären blir ett tvång för hundra 100 unga, osäkra tjejer.

Ett tvång att klä av sig på ett visst sätt, att behaga och vara söta. Visst, det blir inte sämre av att de kanske kan något också, men the main thing är att se bra ut på bild. Alla kvinnor och män som viker ut sig och väljer att medverka i olika, nedervärderande sammanhang har ett ansvar. Ni är inte home safe bara för att ni avfärdar det hela med att det är en kul grej.




Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2002 14:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: