sourze.se

Norrländska Jantelagen

Mannen från Malmberget.

Jag rekommenderar föreställningen "Mannen från Malmberget" som vi har haft förmånen att se här på på skolan S:t Sigfrid. Göran Forsmark som bland annat varit skådespelare i filmen "Jägarna" framförde monologen. Det var ett proffsigt skådespel med mycket humor i.

I Malmberget rådde jämlikhet - ingen fick bli bättre än någon annan. Och redan från tonåren fick man lära sig att: ingen ska någonsin tro att någon ska bli något. Man fick också veta att det fanns fyra typer av människor:

1, Små människor som för släktet vidare.
2, Stora människor som uppfinner krutet.
3, Medelmåttor som inte vet att de är medelmåttor.
4, Medelmåttor som vet att de är medelmåttor. Om jag bara inte hade...

Tänka och skriva kunde aldrig bli dåligt om man låter bli och det var inte heller så noga att man älskade varann, huvudsaken man sympatiserade!

Storyn förtäljde också att i Malmberget svor man dagligen åt bolaget men kom det någon utifrån och sa något nedlåtande om LKAB, var man nära att slå honom på käften. Ett och annat visdomsord yttrades också; En pilsnerflaska blir aldrig mer än full även om den står under Niagarafallet.

En mycket underhållande föreställning!


Om författaren

Författare:
Anki Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2002 16:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: