sourze.se

Sveket mot pensionärerna!

Det är ett politisk risktagande, gränsande till ren dumhet, att ignorera pensionärsopinionen. Man utmanar två miljoner väljare på valdagen den 15 september. Klokt att ge besked nu Göran Persson !

Valdagen närmar sig och regeringspartiet gör sitt bästa för att fortsätta desinformationen om pensionärernas uteblivna kompensation för neddragningarna under 90-talet. I en analys som socialdepartementet presenterade häromdagen går man så långt att man tom påstår att dagens fattigpensionärer som grupp har fått det bättre än de hade det före 1991. Med ett nödrop medger man dock att pensionärer med högsta ATP får en försämring.

Sanningen är ju, som framgått av den debatt som förts angående den uteblivna kompensationen, att dagens pensionsnivå ligger tio procent under 1990 års nivå. Detta trots de uppräkningar som gjordes för årets pension. Statsministerns löfte om återbäring "krona för krona" har långt ifrån infriats. Det sorgliga är att pensionärernas egna organisationer börjar bli uppgivna. En talesman för SPFSvenska pensionärsförbundet nöjer sig med att i DN artikeln 24/5 betona att pensionärerna i år har fått en realhöjning av pensionerna.

Den jämförelse som bör göras nu är pensionsnivåerna 1990 med pensionsnivåerna i dag efter årets justering. Medan samtliga löntagarkategorier kan notera ökningar i storleksordningen 25-30 procent blir pensionärernas omkring 8-9 procent, det vill säga knappt en procent per år. Att jämföra gruppen fattigpensionärer 1990 med motsvarande grupp i dag är verkligen vilseledande. Dels är det inte samma grupp, på tio år dör många pensionärer och betydligt fler har fått fler ATP poäng och därmed högre pension. Därtill tar man med rena socialbidrag och kallar det för höjd kompensation för pensionen.

Pensionärernas utebliva kompensation får inte snackas bort genom direkt felaktiga analyser som regeringspartiet nu tar till. I reda pengar bör dagens utgående pensioner återställas till rätt nivå, det vill säga höjas med tio procent. Dessutom bör den utlovade kompensationen för de direkta neddragningarna 1993-1998 utbetalas retroaktivt. Först då uppfylls Perssons högljudda löften när reduceringarna gjordes.

Nog kan valet den 15 september bli en höjdare!


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2002 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: