sourze.se
Artikelbild

Avbrutet samlag

Men avbrutet för vem?

-Vad använder ni för preventivmedel, frågar min gynekolog.
- Nej, vi kör avbrutet, svarar jag och rycker lite tafatt på axlarna.

Det är inte poppis att snacka avbrutna samlag med en gynekolog, då deras arbete bland annat består av att informera om passande preventivmedel. Så när jag svarar det jag svarar slutar det alltid med sura miner och predikan. Aj,aj, jag är en slarvig flicka. Okej, det kanske jag är. Men för mig har det alltid funkat med "avbrutet".

Och helt plötsligt började jag att fundera över begreppet. Vad betyder "avbrutet samlag", egentligen? Visst, det betyder att ett samlag avbryts. Men hur definierar man ordet "avbrutet"? Och för vem är det avbrutet?

I sänghalmssammanhang menas det att mannen drar ut sin penis ur kvinnans slida innan han får utlösning. Och detta gör han för att kvinnan inte ska bli gravid. Men vad är det som är avbrutet med det? Ja, risken för en graviditet. Men det är väl någonting positivt?

Ordet "avbrutet" figurerar oftast i negativa sammanhang. Som till exempel inom idrott, när någon tvingas avbryta ett lopp eller en match på grund av en skada. När en person börjar tala i munnen på en annan, då avbryter han och uppfattas som störande - och därmed negativ. En bra film som avbryts när det är som mest spännande, för att det är dags för tvål och blöj-reklam.

Men alla de kvinnor då, som ofta får "avbryta", eftersom mannen redan kommit i mål och därmed delvis är ur spel. Men här klingar det sällan negativt. I stället heter det att kvinnan är spänd, att hon har dåligt självförtroende, att hon tycker illa om sin kropp, att hon behöver mera tid, och så vidare. Kanske skulle hon gå och prata med någon om sina problem?

Enligt flera undersökningar är det 30 procent av kvinnorna som når målet under ett samlag, om det nu är orgasmen som utgör mållinjen. De resterade 70 procenten tvingas avbryta loppet. Är inte det också ett avbrutet samlag?


Om författaren

Författare:
Anne Haavisto

Om artikeln

Publicerad: 23 maj 2002 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: