sourze.se

Ska Bush och Blair få fredspriset?

Bush och Blair är nominerade till Nobels fredspris av norrmannen Harald T. Nesvik. Det låter som ett dåligt skämt.

Dagarna efter dådet sade Bush: "Make no mistake about it. Were going after them." Lite senare utbrast han "Were gonna smoke them out of their caves." Fredliga förhandlingar var i princip uteslutna från första början. Bush ställde krav på talibanerna som i princip var en order. Gör som vi säger eller dö.

Den elfte september var naturligtvis en tragedi för USA:s befolkning. I make no mistake about it. Jag vet inte hur jag skulle reagera om något liknande hände i Sverige. Jag kanske skulle föredra våld framför ord. Det rörde sig inte om hämnd utan försvar sägs det. Det slutliga resultatet kanske blir fred om man bombar fienden.

Men det spelar ingen roll i sammanhanget. Nobels fredspris borde gå till någon som föredrar fredliga lösningar framför krigiska. Det låter väldigt enkelt. Men det är det uppenbarligen inte för Harald T. Nesvik. Istället för att nominera till exempel biståndsorganisationer har han valt två krigshetsare. Det sänder ut snedvridande signaler till omvärlden.

Förmodligen läser inte Nobelinstitutet denna artikel. Men de läser mail.

Protestera mot nomineringen

Länk: eskimo.com

eller skriv ett mail direkt till postmasternobel.no


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 19 maj 2002 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: