sourze.se

Vilse i Reclaim-kakan

Ja, jävlar.
Då var vi där igen.

Samuel Sirén går än en gång ut och berättar vad jag hade för mig på första maj. Förra gången var jag road, garvade faktiskt högt åt hans lallande historieberättande. Hitta på lite här, dra ifrån lite där, läsa in all möjlig dynga mellan raderna, låta arg arg arg, Jennie är dum dum dum och sen knyta ihop trams-säcken med konstaterandet att han - hör och häpna - inte tycker synd om mig. ehh. det är okej Samuel, ta ett djupt andetag, du _behöver_ inte tycka synd om mig.

Den här gången avslutar han med att jag förtjänar ett kok stryk.
Som sagt: Ja, jävlar.
I rest my case.

Men det finns en detalj i Sirén-svamlet som är intressant och det är detta med "olagliga demonstrationer". Ett klargörande: Det är _inte_ olagligt att demonstrera utan tillstånd. Att polisen vill att man ska söka tillstånd beror framför allt på att man ska kunna spärra av vissa gator och underlätta trafiken om så behövs. Polisen ska dessutom kunna stå för demonstranternas säkerhet vid en eventuell motdemonstration.

Men polisen har _inte_ rätt att stoppa en demonstration på grund av att de som arrangerar demonstrationen inte har sökt tillstånd. Däremot har polisen rätt att upplösa en demonstration om de tycker att den är ett hot mot "allmän ordning".

Därmed INTE sagt att det är fel att söka tillstånd.

Jag kan inte stå till svars för varför Reclaim inte söker tillstånd, det får de göra själva. Vad jag däremot kan göra är att återberätta vad andra har sagt till mig. Under år 2000 reste nämligen jag och Fredrik Quistbergh runt i Sverige och intervjuade hundratals unga människor som var politiskt engagerade i en rad olika frågor, dock inte i partier. Vi skrev en bok - Motstånd Bokförlaget DN som kom ut i januari förra året.

Här är några argument - från dem som inte sökte tillstånd - som då dök upp:
En del förde fram att "varför ska man behöva söka tillstånd för att visa sin åsikt?". Andra tog upp att när de hade sökt tillstånd, så hade de blivit nekade alternativt tilldelade en plats långt bort från gator där människor passerade - "och vad är det för poäng att demonstrera om ingen ser en eller hör vad man säger?". Till saken hör att om man har sökt tillstånd och blivit nekad, då har polisen rätt att upplösa demonstrationen utan att den stör den allmänna ordningen. Dessutom fanns det några som hade rätt obehagliga erfarenheter av polisen från tidigare demonstrationer.

För den som vill veta vad jag gjorde på första maj kan ju alltid läsa mina tidigare texter.
Jag tror bestämt att jag var där.


Om författaren

Författare:
Jennie Dielemans

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2002 18:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: