sourze.se

Kongressdagbok - Helrör eller halvrör?

Miljöpartiets kongress pågår för fulla muggar i Sundsvall. Gröna från hela landet, och en del andra länder, möts för att lägga upp strategin inför succévalet i september.

Efter en hård natts festande hemma i huvudstaden åkte jag redan i förrgår upp till Miljöpartiet de Grönas kongress i Sundsvall. Jag skulle delta på några interna partimöten dagen före kongressen drog igång på riktigt, eftersom jag sitter mötesordförande. Träffar de andra ordförandena och sekreterarna och det märks verkligen att Miljöpartiet är ett ungt parti. Det är jag, en 18-årig skånsk emigrant i Stockholm, Åsa Romson och Emilia Hagberg, två stockholmsaktivister mellan byxmyndighetsåldern och 30, och en något äldre eko-bonde från slätten som ska hålla koll på 600 miljöpartister. Tufft jobb.

För ungt är partiet. I just Sundsvall hölls den första ordinarie kongressen, Kristi Himmelfärdshelgen för 20 år sedan. Så medan de andra partierna firar pampiga 100-årsjubileum närmar vi oss vår fertila höjdpunkt. Och det kändes när Stockholmståget kom in till station igår och miljöpartisterna, under ledning av en lokal paradorkester, tidvis paraderande, tidvis sambadansande, marscherade till kongressalen. Där var unga aktivister, partirävar, fredsrörelsefolk, frihetliga pensionärer, syndikalister, eko-bönder, teletekniker, studenter och skåningar med det gemensamt att de alla brinner för en förändring. Något som lätt glöms bort när ombuden några timmar senare skulle mangla igenom kongressutskott och strida för kommatecken och att-satser i viktiga texter.

Själv satt jag ordförande i kongressutskottet som jobbade med vårt valmanifest. Det blev hårt, 16:00 började vi och 05:20 var vi äntligen färdiga, det är därför jag inte skriver förrän nu. Då, 05:20, hade vi vaskat fram ett förslag till valmanifest som innehåller krav på sänkt arbetstid, friår, antirasism, mer pengar till barn- och ungdomspsyk och en ansvarsfull klimatpolitik. Vi får se hur själva kongressen behandlar förslagen i morgon. Dessutom hade då, 05:20, min födelsedag inletts och några nära vänner sjöng mig glad redan vid tolvslaget. Själv hade jag helt glömt bort anledning. Vad jag fick? En t-shirt med texten Arbeta mindre - Lev mer...

Den uppmaningen struntade jag i att följa nu på morgonen. Vid sjutiden ringde SVT och ville ha med mig via telefon i morgonTV. En ledarskribent på DN och någon chef på sossarnas tankesmedja Agora fick uttala sig om Miljöpartiet, jag fick svara. DN-Barbro sa i varannan mening att Miljöpartiet nu var precis som alla andra partier, och i varannan mening att vi var egendomliga som drev en politik som så kraftigt betonade att människor och miljö är viktigare än pengar och tillväxt. Förvirrat värre. Agora-Ursula undrade varför vi inte gjort något för att stoppa rovfisket. Snacka om självmål, det är ju vi som krävt totalstopp för torskfisket och annat för att se till att vi även om några år kan käka fiskpinnar från Östersjön.

Annars har dagen hitintills gått åt till att diskutera frågan om Miljöpartiet ska ha ett eller två språkrör, eller ett helrör alternativt två halvrör som vissa formulerar det. Slutligen landade man vid att vi nog ska fortsätta ha två, ett av varje kön, för att visa att vi inte är som andra partier och att vi inte tänker låta någon styra hela partiet. Om några minuter röstar ombuden om vilka det ska bli. På den kvinnliga sidan ställer Maria Wetterstrand, 29 år från Eskilstuna, upp. På den manliga tävlar Carl Schlyter, killen som jobbar med att avslöja bedrägerier inom EU, och Peter Eriksson, kommunalråd i Kalix och årets norrbottning som mest går och grämer sig för att han nyss förlorat en skotertävling mot Lars Törnman. Hur det än blir, så blir det nog bra. Jag går däremot och lägger mig några timmar för att ladda inför kongressfesten.

Väl mött/
Gustav Fridolin
Språkrör Grön Ungdom


Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2002 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: