Vandalismen i samband med onsdagens manifestation av "Reclaim the streets" klassas som "lågintensiv terrorism" av Tobias Borgström på Sourze. Ung Vänsters ordförande Ali Esbati håller i en kommentar med om att det var "dumt och olagligt" att slå sönder skyltfönster och annan egendom. Han tar också avstånd från de personer som utförde dåden och menar att man inte kan koppla ihop den politiskt inriktade festen med "helt andra personer".
Det är en delvis ny trend att etablerade vänsterorganisationer aktivt sällar sig till samhällets institutioner och förordningar. Det verkar som om kravallerna i Göteborg förra året har lett till en ny politisk medvetenhet hos de organisationer som har visionen om ett brett stöd i samhället. Det verkar vara svårt att behålla trovärdigheten om man alltför hjärtligt stöder olaglig verksamhet och enskilda organisationer med våldsamma agendor.
Samtidigt måste man behålla sitt revolutionära budskap och kan inte överge fundamentet som drar ungdomar till medlemsregistret. Det finns sannolikt också många personliga band mellan ledande vänsterpartipolitiker och de organisationer som förordar en mer omfattande och snabb samhällsomdaning. Det kommer att bli intressant att följa Ung Vänsters taktik inför valet i höst. Får vi se ett gemensamt avståndstagande mot politiskt inriktat våld och förstörelse från alla ungdomsförbund till riksdagspartierna? Kommer ett sådant avståndstagande att ta in Sverige som våldsscen eller hålla sig till åsiktsmässigt mer hanterbara konflikter som Mellanöstern? Vill Ung Vänster ha mer lag och ordning?
Av Peter Holmgren 03 maj 2002 11:21 |
Författare:
Peter Holmgren
Publicerad: 03 maj 2002 11:21
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Politik & Samhälle, ung, vänster, tar, avstånd, gatukravaller, ali, esbati, kallar, vandalismen, anslutning, reclaim, the, streets, manifestation, olaglig | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå