Skogen som sålts av kyrkan till en privat markägare var avverkningsanmäld och Västskog som köpt skogen på rot ville gå in och avverka i området. Ett möte var inplanerat mellan Härryda kommun och Länsstyrelsen i Västra Götaland. Det slutade med att större delen av Bråtaskogen inte skyddades. Två veckor senare började avverkningen.
Under fyra dagar stoppade vi avverkningsmaskinen. Gång på gång satte sig ett femtontal Greenpeace-aktivister runt eller uppe på maskinen. Sista dagen stod den still i över tre timmar. Vi var trötta och utmattade men gav inte upp. Med en massiv polisinsats lyckades man ändå avvärja våra protester och avverka runt sju hektar. De resterande sju hektaren kommer Västskog avverka tidigast i juni. Vi i Greenpeace kommer att fortsätta att bevaka skogen.
Många personer som bor i närheten av Bråtaskogen har besökt oss. Framför allt har folk ställt sig positiva till vår närvaro i skogen och att vi försöker stoppa avverkningen. Många har tyckt att det är konstigt att samhället tycks ha resurser för att med en stor polisinsats avverka en av Sveriges sista gammelskogar när Länsstyrelsen säger det inte finns tillräckligt med pengar för att skydda den biologiska mångfalden.
Bråtaskogen är en skog som i huvudsak aldrig har avverkats med moderna metoder. Det finns gott om död ved och grova träd i skogen. Kvaliteter som det råder brist på i Sveriges hårt brukade skogar och som många av Sveriges hotade djur och växter behöver. Inte minst är Bråtaskogen ett stort sammanhängande område - något som blir allt mer ovanligt. I rapporten "Värdefull natur i Härryda kommun" anses 210 hektar i Bråtaskogen ha höga naturvärden och kommunen har i sin översiktsplan från 2001 bedömt området som ett värdefullt naturområde. Naturhistoriska museet i Göteborg sa i förra veckan att Bråtaskogen har mycket höga biologiska värden och att avverkningarna omedelbart bör avbrytas.
Konflikten i Bråtaskogen har tydligt visat att resurserna inte räcker till. Länsstyrelsen säger att "det är många områden som faller för yxan eftersom det inte finns resurser. Det är bara att konstatera". Länsstyrelsen saknar pengar därför att Göran Persson och regeringen ger för lite. Anslagen för skydd av skog måste höjas kraftigt om de växter och djur som finns i Sverige idag ska överleva. I Sverige är över 2 100 arter som lever i skogen hotade. Nästan hälften av dem tål inte någon avverkning alls. För att behålla den biologiska mångfalden krävs att tio procent av den produktiva skogen skyddas. Regeringen har endast planer på att skydda tre procent till 2010.
I förra veckan påbörjades en FN-konferens inom konventionen om biologisk mångfald. Sverige och 181 andra länder diskuterar just nu hur man skall skydda de sista av världens naturliga skogar. Den svenska delegationen har på plats lovprisat den svenska skogspolitiken. Samtidigt avverkas alltså en av våra sista gammelskogar.
Sverige måste leva upp till sitt löfte att bevara den biologiska mångfalden. Detta kräver att stora markområden - bland annat Bråtaskogen - helt undantas från skogsbruk men också att man i Haag bidrar till att världens sista naturliga skogar skyddas.
Av Patrik Eriksson 23 apr 2002 15:16 |
Författare:
Patrik Eriksson
Publicerad: 23 apr 2002 15:16
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Miljö, Politik & Samhälle, Miljö, rädda, sista, gammelskogarna, nästan, fyra, veckor, sedan, andra, greenpeace, aktivister, upprättade, bas, bråtaskogen | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå