När jag såg annonsen i tidningen om att kyrkan skulle sälja mark i Bråtaskogen visste jag direkt vilken mark det var fråga om. Jag ägde området intill och tyckte att den här skogen passade mig perfekt.
I skogsvårdsplanen stod det att en del av skogen, cirka tio hektar, kallades för kyrkoreservat, men jag kollade det åtskilliga gånger och fick hela tiden beskedet att det inte var något formellt reservat utan en intern historia för kyrkan. Något problem var det heller inte förrän efter tillträdet då kyrkans miljövärn, efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen i Härryda.
Diskussioner startades och vi kom bra överens och hade en uppgörelse på gång när allt prat om naturreservat och gammelskog kom från Greenpeace och andra aktivister.
Den avverkningsanmälan som inlämnats till Skogsvårdsstyrelsen hade under tiden behandlats med bland annat undersökningar i skogen av deras biolog och experter som inte fann något skyddsvärt och därmed kunde avverkningstillstånd lämnas med normala restriktioner om att gå varsamt fram med kantzoner och skog på bergshällar. Därefter kunde avverkningen planeras, tyvärr visade det sig att avverkningen inte kunde ske utan polishjälp på grund av aktioner från Greenpeace med flera andra aktivistgrupper.
Motiven för Greenpeace agerande är oklara. De delar av skogen anmälts för föryngringsavverkning och som har höga naturvärden kommer att undantas avverkningen.
De argument som lyfts fram utöver de ekologiska är att det handlar om delar av en större rekreationsskog. Detta är en sanning med modifikation då det här området aldrig varit något strövområde och de nu så aktiva naturskyddarna har sannolikt mycket sällan satt sin fot inom området tidigare. Ett annat argument som luftats ofta är att "gammelskogen" skall skyddas, vad jag vet är gammelskog något som är betydligt äldre än den skog avverkningen handlar om.
Naturaktivisternas trovärdighet grumlas betydligt då de tydligen har svårt att väcka opinion med sakliga argument utan måste använda argument som saknar grund.
Greenpeace engagemang i miljöfrågor har oftast varit en tillgång, men i Bråtaskogen leder det engagemanget fel. Trovärdigheten för deras engagemang blir dessutom svårt rubbat av deras aktiviteter i området.
Av Johnny Johnsson 23 apr 2002 15:07 |
Författare:
Johnny Johnsson
Publicerad: 23 apr 2002 15:07
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Miljö, Politik & Samhälle, Miljö, naturaktivisterna, bara, gapar, greenpeaces, trovärdighet, grumlas, deras, argument, saknar, grund | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå