sourze.se

Att rösta är ingen höjdare

2 skäl till att inte rösta: "Recount!" och "Jean-Marie LePen".

Det är valår i Sverige. Och som vanligt skall vi soffliggare tas på en guilt-trip. "Du måste rösta. Det är din PLIKT!". Men jag som redan tidigare var ovillig att rösta blir knappast övertygad när jag ser vad som sker i världen.

USA 2000. Al Gores sista-minuten slogan för valet blir "Recount!". Mindre än 50 000 röster i ett land med över 200 miljoner invånare fäller avgörandet. Och ändå hade inte Bush flest röster totalt i landet.

Frankrike 2002. Nyfascistsen/rasisten/arabofoben Jean-Marie Le Pen slår ut Lionel Jospin. Hela Europa sätter morgonkaffet i halsen. Och alltihop i god demokratisk ordning.

Två av världens största och första moderna demokratier visar med all önskvärd tydlighet att det här med att rösta inte är någon höjdare. Det är ett trubbigt instrument som alltför lätt kan missbrukas, speciellt som väljarna inte engagerar sig tillräckligt för att kunna lägga sin röst rätt. Och bristen på engagemang handlar inte bara om oss soffliggare utan snarare i än högre hos väljarna.

Att rösta är som att ge 2:50:- till en tiggare på stationen. Det är en moralisk snabbtvätt. Gå upp till vallokalen en gång var fjärde år, släng en lapp i en låda och sedan är du klar. Du har gjort din så kallade "demokratiska plikt". Visst var det enkelt för dig att köpa rätten att i 1460 dagar sitta på din häck och förvänta dig att politikerna ska ta hand om allt? Så enkelt. Så billigt. Så oerhört lätt att bara skita i allt. Är detta demokratiskt? Absolut inte.

Att rösta är inte demokrati. Röstning/val är bara ett instrument av många för att utöva demokrati. Demokrati är så väldigt mycket mer än att slänga en lapp i en låda. När röstningen dessutom utestänger en icke oansenlig del av befolkningen de unga kan man verkligen börja fråga sig om ett val kan kallas demokratiskt.

Att rösta är förvisso inte helt att förakta som demokratiskt verktyg. Det är snabbt, enkelt och man kan få en väldigt stor andel av de valberättigade att göra något för demokratin. Men att rösta är inte demokrati i sig. Och att rösta tycker jag inte alls innebär att man för den sakens skull är särskilt demokratisk eller har fullföljt sin demokratiska plikt.

För att illustrera vad jag menar... ett litet snabbtest. Tre frågor. Fuska inte genom att leta upp svaren utan fixa det här direkt ur huvudet:

1 Vad heter dina folkvalda riksdagsrepresentanter för din valkrets?

2 Kan du ta kontakt med dem? Hur?

3 Vad är "Allmänna motionstiden" och hur kan du utnyttja den för att påverka?

Som taget direkt ur samhällskunskapen på högstadiet. Detta ska du kunna... om du vill kalla dig demokratisk vill säga. Gå till www.riksdagen.se och hitta svaren. Ta det som din demokratiska hemläxa inför valet.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2002 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: