sourze.se

Jägare, städa efter er!

Hur mycket tungmetaller lämnas i skogarna efter varje jaktsäsong eller skjutövning egentligen?

I Finland har man funnit att skogarna är regelrätta kvicksilverbomber efter att man granskat hemvärnets övningsplatser i skogarna. På en enda plats kunde man plocka upp hylsor och tungmetallrester upp till flera ton, och det finns tusentals platser som använts i årtionden.

Detta leder i sin tur tankarna till jägare.

Nu gäller säkert samma i Sverige trots att den effektiva riksdagslobbyn som jägare alltid utövat över partilinjer säger annat. Jägare är naturförorenare, som måste ta sitt ansvar precis som alla andra som släpper ut skit. Jag vill veta hur många kilo kvicksilver och andra metaller som slängs i våra skogar varje jaktperiod, och hur man skall komma till rätta med detta.

Bilindustrin har tagit sitt ansvar, armén har förstått problemet - nu är det kanske dags för jägare göra det samma? Naturvårdsverket i sin tur kunde strängt bannlysa alla extra tillstånd att skjuta lodjur och andra hotade arter så länge man inte vet vad jägare gör av skjutresterna. Jag vill ha vilda skogar med vilda djur i - och mark som inte är förorenat för att lämna till våra barn och barnbarn.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2002 18:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: