sourze.se

Brevet till LO

Mammans brev till LO.

"Hej, socialdemokrat!

Vill Du svara på en fråga, som jag grubblat länge på?

Varför vill inte Ni socialdemokrater, som verkar så snälla och goda, varför vill Ni inte att vi mammor ska kunna ha råd att vara hemma några år med våra små barn? Inte ens om vi har två, tre barn så tycker Ni att vi ska få det?

Vi behöver inte så mycket i ersättning heller, en bråkdel av vad Ni i Riksdagen tjänar skulle räcka. Många av oss mammor har ansträngande, dåligt betalda jobb och vi är trötta på kvällen. Då orkar vi inte vara bra mammor för våra barn, som också är trötta och gnälliga. När man är trött och sliten blir man lätt arg och ledsen och ofta gråter vi både jag och barnen. Många, många kvällar gråter jag när jag tänker på att dagisfröknarna känner mina barn bättre än jag, de tillbringar mer tid med dom än jag gör!

Vi ska ju jobba och jobba och jobba, säger Ni, för att bli jämställda.

Men om jag måste avstå från mina ungar, vill jag inte ha Eran märkvärdiga jämställdhet! Nej, det vill jag inte! Jaa, jag är så galen så jag vill hellre vara hemma, några snabbt flyende år med barnen, även om det betraktas som ojämställt och gammalmodigt!

Jag är tusen gånger hellre ojämställd och gammalmodig tillsammans med mina ungar, än modern och jämställd långt borta från dem! Kan Du förstå det? Eller är det ofattbart för Dig?

Det skulle vara så underbart att få uppleva hur ens barn växer upp, och se deras framsteg och dela deras vardag. Vi skulle kunna vara glada och lyckliga tillsammans. Nu är vi bara trötta och jäktade tillsammans.

Vår tillvaro blir så slitsam och dyster, till slut orkar vi inte längre utan tvingas sjukskriva oss.

Då, först då, kan vi få en liten andningspaus, men sen börjar slitet igen! Vad är det för underbart och eftersträvansvärt med det?

Varför skulle det vara så hemskt om en trött och utarbetad mamma fick vara hemma några år och varva ner tillsammans med barnen, när barnen är små?

Kan inte Ni socialdemokrater tänka om? Tänka i nya banor?

Kan Ni inte ge barnomsorgspengen till varje barn, som skolpengen? Då kan ju vi mammor välja själva om vi vill ha dagis eller om vi vill vara hemma?

Ni vet det där sällsynta, som visst kallas valfrihet, det där som bara de rika har. Det skulle vara så skönt för oss fattiga mammor att få en liten, liten smula av detta åtrådda, som kallas VALFRIHET, VALFRIHET, VALFRIHET!

Vad är det för fel på VALFRIHET? För mig och alla andra trötta mammor är valfrihet det underbaraste som finns! Kan inte Ni socialdemokrater, som fått lite makt och kommit upp Er i världen, förstå det?

Kan Ni inte använda Er makt till något riktigt fint? Vill Ni det?

Ge då alla trötta mammor en liten, liten lön så att de kan få leva några år tillsammans med sina små ungar och uppleva deras härliga småbarnsår!

Vi kan, ärligt talat, inte förstå varför Ni förvägrar oss detta!

Snälla socialdemokrat, vill Du ge oss några år så att vi kan få chansen att lära känna våra små barn!? Det tycker jag att vi är värda! Tycker inte Du det?

Men om Du inte tycker som jag, om Du inte vill göra mig till viljes, då tycker jag att Du ska ha kurage nog att tala om det!

Tala om det högt och tydligt, så att alla mammor runt om i Sverige hör Dig!

Vänliga hälsningar

Monica Bodling"


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2002 18:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: