sourze.se

Riksdagspartier ignorerar väljarna

Riksdagspartierna svarar inte på e-post och ignorerar en viktig fråga inför valet.

Den 25:e mars skickade jag ett brev till 3 stora riksdagspartier, socialdemokraterna, vänsterpartiet och moderaterna. Med på adresslistan fick även Bo Lundgren vara, eftersom hans adress trevligt nog fanns med på moderaternas hemsida. I brevet återges nedan ställde jag lite frågor om narkotikapolitik och hur man reagerar inom partierna på de rapporter som verkar ge vid handen att cannabis inte är lika farligt som man kanske tidigare trott. Jag gav även ett röstincitament i mailet jag är en väljare, svara gärna och visa ert intresse för min röst i hopp om att det skulle ge en reaktion.

Resultatet var nedslående. Vänsterpartiet svarade att brevet skulle skickas vidare till en sakkunnig som skulle återkomma med svar. Sen dess har jag inte hört något från dem. Moderaterna svarade inte alls.

Socialdemokraterna svarade med ett brev som helt enkelt var klippt ur partiboken se nedan som jag givetvis skickade ett svar tillbaka på för att få mer konkreta svar. Det fick jag inte. Jag har inte hört av henne heller sen jag svarade för en tid sedan. I det mailet hade jag också ett litet rösthot, otillfredsställande svar skulle göra mig mindre sugen att rösta på sossarna som jag röstat på tidigare i två val

Detta visar igen på det totala förakt för väljarna som politikerna visar, samt det totala förakt för faktasökande, debatt och en massa andra saker. Varför kan man inte diskutera narkotika i Sverige? Varför kan man inte ifrågasätta den svenska "framgångsrika" narkotikapolitiken? Varför får man absolut INGET gehör från de som bestämmer över lagstiftning etcetera när man gör det man ska göra då man undrar, nämligen frågar?

Jag är illa berörd. Svensk partipolitik är inte på väg någonstans och jag tycker det är tydligt varför unga hoppar av sina uppdrag i dagens Sverige. I ett parti finns bara en linje och inget utrymme för tänkande.

Jag undrar fortfarande: OM forskare kommer fram till att cannabis är ett mindre hot mot folkhälsan än vad alkohol och tobak är, kommer de svenska riksdagspartierna verka för en avslappning av dagens helt orimligt hårda lagstiftning?

Tommie

------------------------------------------------------------

Mitt första mail:
Hej. Jag heter Tommie Nygren och jobbar för närvarande i England. Nyligen kom en rapport här i England om cannabis och dess skadeverkningar i samhället. Det väckte en del tankar hos mig och jag valde att skriva två artiklar på ämnet på www.sourze.se

Efter alla kommentarer jag fått bestämde jag mig för att kontakta 3 partier jag finner intressanta i riksdagen och fråga hur de ställer sig till det som rapporten visar och det som jag skrivit i mina artiklar. Jag tycker debatten om narkotika i Sverige är väldigt dålig och att man inte tar hänsyn till alla fakta. De tre partier jag valt att kontakta är moderaterna, sossarna och vänsterpartiet. Jag skulle gärna ge mig in i en mer aktiv diskussion om narkotikapolitik, eftersom jag tycker det är en viktig del av samhället, hur man ser till att folk inte kastar bort sina liv, men ändå ger dem tillräcklig frihet att fatta egna beslut. Hur ska man sköta vård, hur ska straffsatserna se ut, vilka missbrukar, vilka droger är farligast etc. Av dessa har jag postat ett mail direkt till partiledaren, nämligen Bo Lundgren, den ende som hade mailaddressen lätt tillgänglig på partiets förstasidan, helt klart ett plus i kanten.

Jag bifogar här artiklarna i kronologisk ordning, samt länkar till dem, eftersom många kommentarer är intressanta, framför allt till den första artikeln. Anledningen till att jag ställer dessa frågor är för att jag kartlägger mina egna åsikter och försöker mappa dem mot ett parti som ska få min röst i valet.

Jag undrar även, eftersom jag förstår att ni inte riktigt kanske har tid att debattera detta med endast en person, var man kommer kunna delta i en ÖPPEN debatt kring detta inom en snar framtid med representanter för ert parti?

Och slutligen, en konkret fråga: Om cannabis är mindre farligt än alkohol och tobak, där jag med mindre farligt menar mindre beroendeframkallande och färre skadeverkningar, kommer ert parti verka för en legalisering då? Kom ihåg, frågan är INTE om cannabis är mindre farligt eller inte så jag kommer bli irriterad om ni svarar att ni inte anser att det är det, utan om ni skulle verka för en legalisering OM det var det. Frågan är heller inte om cannabis är ofarligt, för det är det inte, utan bara hur ni skulle agera om cannabis var mindre farligt än alkohol och tobak.

------------------------------------------------------------

Cornelia Anderssons s svar:
Hej! Tack för ditt e-brev.

Socialdemokraterna säger absolut nej till alla former av legalisering av narkotika. Målet för den politik socialdemokraterna för mot droger är att skapa ett samhälle fritt från narkotika.

För socialdemokraterna är det väsentligt att föra en politik som både begränsar tillgången till narkotika och dämpar efterfrågan. Ambitionen är att nyrekryteringen till missbruk ska minska, att fler missbrukare ska upphöra med sitt missbruk och att tillgången på narkotika begränsas.
Socialdemokraternas narkotikapolitik bygger på en balans mellan förebyggande insatser, vård och rehabilitering samt kontroller och internationellt samarbete. Socialdemokraterna vill bland annat inom EU stärka samarbetet mot narkotika.

I socialdemokraternas narkotikapolitik ingår också att rikta särskild uppmärksamhet mot det utsatta läge som barn till drogmissbrukande föräldrar ofta befinner sig i. För socialdemokraterna är det väsentligt att kunna förhindra att dessa barn tvingas fara illa.

------------------------------------------------------------

Mitt svar på Cornelias brev:
Haha, kul med utklippt svar ur partiboken. Men inte ens en reflektion över argumenten, lite trist.

Det är nämligen fortfarande så, oavsett vad ni säger, att man planerar att klassa ner cannabis till klass C istället för B i England, vilket skulle innebära att man inte blir arresterad för innehav av cannabis för eget bruk, man skulle endast få en skriftlig varning och varan beslagtagen. Detta har testats i London med goda resultat. Man tjänade bland annat in 2 heltidstjänster på grund av att man slapp pappersarbetet förenat med en arrestering. Vad kostar egentligen den hårda linjen i Sverige och vad kostar den mjuka i Holland?

Poängen är inte att ni vill ha ett narkotikafritt samhälle. Jag vet väl egentligen var ni står, det jag vill veta är om ni skulle ändra er om ni hade fel? Kan ni tänka den tanken? Att det inte är ett ideologiskt val utan att man kan ha fel i frågan?

På www.drugsmart.com stört namn på en anti-drog-sajt står det i FAQ:n om Cannabis frågan "är Cannabis mindre farligt än alkohol och tobak" och svaret är "vi anser inte att det är det."

Det är samma sak ni säger här: Ni anser inte att det kan legaliseras. Ni anser inte att det är mindre farligt. Men om man med vetenskapliga undersökningar kommmer fram till det, kommer ni ändra er då? Svår fråga, jag vet. Ni kanske inte är så sugna på att ändra er... Jag har röstat på sossarna hela mitt liv, men om jag inte får ett mer engagerat svar så skiter jag nog i det. Det här är inte den viktigaste frågan i valet, men det faktum att jag på tydliga frågor får klipp-och-klistra-svar är det.

Dessutom kan alla som kan läsa ta del av ANNAN information där det kan stå till exempel "Cannabis ÄR mindre farligt än alkohol enligt en studie..." och ställer då sig frågan varför det är olagligt. Hur ser man på det? Folk tar del av information som inte är i linje med era åsikter direkt.

Ni pratar mycket om missbrukare. Alkohol, som är lagligt, kan man bruka, alltså "ta" utan att vara beroende till exempel. Vad är er definition på en missbrukare som tar cannabis? Jag har till exempel testat cannabis i utlandet, är jag en knarkare? Jag känner mig inte som en knarkare? Jag kan nog bli en, helt klart. Jag kan bli alkoholist också, det är nästan troligare att jag blir det än att jag blir haschtomte.

Kan ni diskutera den här frågan alls?

Summering av frågorna så ni inte missar dem och kan klara av att svara på dem:

1. Har man jämfört Holland kontra Sverige vad gäller tunga missbrukare och vårdkostnader och poliskostnader?
2. Skulle ni ändra politik om cannabis i studier visade sig vara ett mindre hot mot folkhälsan än alkohol och tobak?
3. Vad är er definition på en person som missbrukar Cannabis?
4. Är jag en knarkare eftersom jag testat cannabis? Är jag en brottsling?

Svarar ni inte på dessa frågor, utan skickar ett till klipp-klistra, då går rösten någon annanstans i höst, det är ett som är säkert.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 17 apr 2002 12:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: