sourze.se

Anna Lindh, slöjan eller huvudbonaden är blodig!

Ett öppet brev till Anna Lindh.

Anna Lindh, Sveriges Utrikesminister ska resa till Iran 16-17 april 2002. I frågan om att hon ska bära slöja när hon reser till Iran, svarar hon så här: "Jag lovar att ta på mig någon form av huvudbonad."

Jag som en iransk kvinna och en kvinnoaktivist informerar Anna Lindh om att kvinnorna har kommit längre än du vet om slöjan i Iran. Kvinnorna i Iran protesterar mot alla kvinnofientliga regler och orättvisor genom att inte följa färgbestämmelser och storlekar på slöjan. Slöjan är inte en vanlig klädsel. Det följer många lagliga orättvisor och kvinnofientliga regler efter bärandet av slöjan i Iran.

Den viktigaste kvinnokampen och protesten mellan kvinnor och den islamiska regimen i Iran handlade till en början om slöjan. Några månader efter att islamiska makten tog över i Iran protesterade kvinnor i många städer den 8 mars mot lagen om tvångslöja. Många arresterades, fängslades eller avrättades. Slöjan är i huvudtaget regimens viktigaste "förtrycksvertyg" mot folket i Iran. Slöjan eller huvudbonaden som du ska ha på dig är blodig!

Anna Lindh,
jag vill informera dig att du, som mäktig kvinna och utrikesminister av Sverige, med din resa och bärandet av en huvudbonad kommer att trampar ner allt kamp för kvinnornas rättigheter och friheten i Iran. Jag vet att du gör det enbart för respekt av regimen och dess regler i Iran.

Du ska resa till ett land som under natten till den 22 mars, knappt mindre än månad sedan, offentligt arresterade och piskade många, mestadels ungdomar, eftersom de skulle fira nyårsaftonen och visa glädje för det.

Du ska resa till ett land där yttrandefriheten har blivit begravt för mer än 20 år sedan och en enkel protest mot regimen kan innebära dödstraff.

Jag vill informera dig att under "er reformvänlige president makt" har hittills mer än 18 kvinnor blivit stenades till döds. Nu sitter många i väntan på samma dom i fängelser.

Du pratar om "reformmöjlighet" i Iran. Under 5 år av Khatamis makt i Iran har folk helt tappat hoppet om reformer och förbättringar i Iran. Du ska veta att Khatami är bara en liten pusselbit från det iranska islamiska mönstret. Sverige och många andra europeiska länder vill blåsa liv och reform i den iranska islamiska regimens lik. Detta är ett stort misstag!

Den viktigaste reformen i Iran idag borde vara att folk blir av med den iranska islamiska regimen och dess omänskliga och kvinnofientliga regler!


Anna Lindh,
jag rekommenderar dig att under din vistelse i Iran ha ett öga öppet till verkligheten bara för några timmar! Ett öppet öga riktade mot gatorna, rasande folk och förtryckta kvinnor. Bakom de mörkfärgade slöjor och osynliga fängelser i Iran!


Om författaren

Författare:
Mahin Alipour

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: