sourze.se

Alla har så jävla fel

Hannes har fel, systern har fel, polisen har fel, alla har fel, ingen vet vad de snackar om.

Debatten om Göteborgskravallerna ekar ännu idag, snart ett år sedan de inträffade. Själv var jag inte i Göteborg vid tillfället utan lyssnade på musik på Hultsfredsfestivalen. Men ändå kan man inte undgå att lägga sig i de korkade argument som faller då och då och inte allra minst på Sourze.

Hannes Westberg har skrivit ett inlägg. Han kommer antagligen vinna 10 000 på Sourze. Idiotiskt. Han begick ett brott och kommer att få pengar för att han berättar om hur han gjorde. Precis som när Christer Pettersson fick pengar när han ställde upp på att "erkänna" Palmemordet.

Min ståndpunkt är dock inte att polisen gjorde rätt om det är det man uppfattar hittills i texten. Men inte heller Westberg gjorde någonting särskilt häftigt. Speciellt inte någonting som han ska hyllas för som det känns som att han har gjorts. Inte heller polisen som sköt visade särskilt mycket till omdöme eller professionalitet som polis. Men allting är inte svart eller vitt. Anledningen till att det knappt går att diskutera ämnet längre är att man letar syndabockar. Man vill stå på den ena eller andra sidan.

Men vad gör man när det är dött lopp. När båda parter har fel. När båda parter har gjort jävligt fel men inte kan erkänna det. När en polis som ska skydda och hjälpa människor iställer skadar. När en aktivist, en som värnar om demokrati inte kan tala för sin sak utan måste använda sig av våld. Vad gör man när man inte vet vem man ska heja på.


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 14:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: