sourze.se
Artikelbild

DN har skitit ned sig... totalt

Ja jag är tillbaka. Jag är fast som sourzare. 20 millimeter varje dag. Jag skulle minsann sluta och så bra gick det. Here we go...

I tisdagens upplaga av DN så publicerades ett stort knäck om IMF och Världsbankens misslyckade politik. Du kan läsa detta här:

Länk: dn.se
256800&findex.html

Det är minsann ingen dålig läsning för DN:s politiska journalistik som stundtals står till höger någonstans mellan Johan Norberg och Djingis Kahn.

Här har en "omfattande utvärdering" av Världsbankens och IMF:s politik kunnat klargöra att dessa två organisationers politik ligger bakom "Ökade klyftor, högre arbetslöshet, dyrare sjukvård och utarmade naturresurser".

Detta skall alltså vara "Resultatet av den marknadsliberala politik som förts i de fattiga låntagarländerna är nattsvart". Här har landets malligaste morgontidning minsann inte legat på latsidan. I ett vackert skissat diagram som inte finns med i nätversionen så har man staplat upp olika länder och spaltat upp dessa och brutit ned i tre kategorier.

a. BNP
b. Stigande/sjunkande arbetslöshet
c. Valfritt misslyckande av liberal politik. Exempel: I El Salvador så har elmarknaden privatiserats så nu måste de fattigaste elda för att ha råd.

Först kan man fråga sig det intellektuellt riktiga i att ha med BNP som mätvärde. BNP mäter nämligen bara hur mycket ägandet äger om man vill vara vänster och det finns andra världen att gå på som exempelvis HDI. Mikael Svensson klargör detta på Sourze i december. Det värdet är utställt av FN.

Men det inte på grund av den bristfälliga analysen som artikeln spricker. Nej, vad som inte framgår och som mindre källkåta läsare än undertecknad mycket väl kan missa är att det helt enkelt inte finns några källor för dessa siffror.

Här har ni ett axplock:
"Jag har försökt att hitta några positiva resultat i den här rapporten" Jamen, vilken rapport?

"Det visar en omfattande utvärdering " Jamen, vilken utvärdering?

"Ett stort nätverk av organisationer har tillsammans med regeringar och Världsbanken" Jamen, vilka organisationer?

Nä just det. Men det står inte vilka organisationer som varit inblandande i ett av det största utredningsarbeten
om den globala ekonomin som gjorts. Vilken organisation det är har nog en del räknat ut eftersom analogin i artikeln ligger ungefär mellan Clas Cronér och Aftonbladets stryktips "Vi tippare".

Källan är alltså Attac.

Men hur kan...?
Enkelt.

Artikelns författare David Jonstad OCH hans källa Johanna Sandahl sitter bägge i Attacs gemensamma arbetsgrupp. Grovt förenklat: Attac har alltså frågat Attac om vad Attac tycker om Attacs utredningar på DN:s sidor.

Det är inget fel. Det får man göra. Mentalretorisk impregnering behöver en del. Frågan är om DN:s läsare behöver ta del av denna interna korrespondens. Attac ska få säga vad de tycker men det är bättre att de gör som just den gode Cronér, alltså skickar syrliga insändare, i stället för att på gammalt Clarté-manér infiltrera den liberala blaskan fienden.

Frågan är vad DN:s redaktionschefer tycker om att Attac torgför journalistiskt kvacksalveri på ett par sidor? Frågan är om inte DN skall bedriva objektiv journalistik iställer för globofobisk propaganda. Tänk om Tingsten hade sett det här.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2002 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: