sourze.se

Boten mot prostitution

40 personer har gripits i en bordellhärva och man frågar sig ju vad det är som försiggår. Varför köper män sex, varför säljer kvinnor sex, hur kan det fortgå?

Prostitution kan man säga mycket om, men att det är ett ämne som är laddat det är nog alla överens om. Alla tycker synd om prostituerade, de flesta föraktar sexköparna och de flesta verkar vara överens om någon slags absolut sanning att prostitution är fel och att det ska vara olagligt.

Man har kunnat läsa om unga flickor i Sverige som väljer att sälja sex via Internet så tidigt som i 15-årsåldern, i vissa fall verkar det vara av i princip eget val som de gör det.

Bordellhärvan har antagligen med människohandel att göra, kriminella element kidnappar och köper människor och tvingar dem att prostituera sig i Sverige.

Vad ska man göra åt allt det här?

I Sverige har man beslutat sig för att kriminalisera köpet i tron att det ska ge något gatuprostitutionen ska visst ha minskat, men jag har inga siffror i sammanhanget.

Jag tycker att det finns för mycket förakt för köparna. Man kan ju se det som en marknadsekonomi där efterfrågan styr utbudet. Männen står ju för efterfrågan och man måste ju fråga sig vad det beror på, istället för att enögt säga "det här ska man bara fatta att man ska avstå ifrån". Det här är män med problem, det kan nog alla vara överens om. Problemet är att när man stigmatiserar något så kraftigt som man gör med sexköp, då är det stört omöjligt att söka hjälp för det. Men de behöver hjälp. De behöver förståelse, någon att gråta ut hos.

Unga kvinnor som säljer sex tror jag märk: tror, jag är inte forskare och har inte gjort någon undersökning är helt bortkopplade från sin sexualitet och eftersom de ändå inte får ut något av den kan de lika gärna tjäna pengar på den.

Hur som helst: männen styr efterfrågan, kvinnorna står för utbudet. Att en kvinna hamnar i prostitutionsträsket beror nog mest på ekonomi, känns det som. Den svaga ekonomin i öststaterna ger prostitution som en slags utväg, den höga kriminaliteten i öststaterna och den utbredda fattigdomen gör att trafficking är en tänkbar inkomstkälla.

För att komma åt prostitutionen på alla plan måste man alltså enligt min mirakelkur:

1. Se till så att svenska män och kvinnor växer upp till personer med full insikt om sin sexualitet.

2. Skapa ett jämlikt samhälle där man inte pressar in barn i könsroller läs DN:s artiklar om det jämställda dagiset.

3. Bekämpa fattigdomen i Sverige så att ingen måste gå på gatan för att klara sig.

4. Omedelbart etablera mansjourer för män som köper sex så att de enkelt kan söka hjälp anonymt.

5. Skapa välstånd i öststaterna så att kriminaliteten minskar där, vilket leder till att färre kvinnor måste/tvingas prostituera sig.

Sen skulle det vara otroligt bra om 10-20 pampar gick i bräschen och gick ut med att de köper sex och att de sökt hjälp, för att visa att det går. Det är ju tydligen vanligare än man tror, så det måste upp i ljuset för alla att se för att något ska kunna göras!


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2002 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: