sourze.se

Hjältarnas ö 7B

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs författarskola -"Skriv dig Hög". I slutet av varje månad väljer Annika Seward Jensen, förläggare Tiden Förlag, ett bidrag som får ett professionellt omdöme.

Skuffe hann till ingången utanför Rondo som låg strax utanför portarna till Liseberg. Från början hade Rondo varit ett danspalats men sedan byggts om. Nu hade de uppträdande där som kallades för krogshower. Utanför stod en av funktionärerna från hamnen och när han kände igen Skuffe släpptes han in. Mitt på scenen fanns en storbildsteve. Framför scenen var det fullt med folk. När han ledsagades av en värdinna, förbi massor av människor som satt och åt och väntade på kvällens föreställning, såg han att det mest var barnfamiljer. De som satt närmast mittgången applåderade medan han tog sig fram. Snacka om att känna sig som en kändis, tänkte han. Han blev sedan visad till en plats i soffan längst fram på scenen. Besvikelsen kom dock till honom när han såg Rune och den rödhåriga flickan sitta bredvid varandra i mitten. Själv fick han sätta sig längst ut bredvid Långeman.

Ljuset slocknade och sorlet i lokalen lade sig. Ur högtalarna spelades musikmotivet ur en film han sett på tv för länge sedan. Den hette Rocky och handlade om en okänd boxare som mot alla odds stått upp mot en världsmästare alla femton ronder. Barnen fick order att resa på sig och strålkastarljuset svepte över dem medan människorna började applådera. Applåderna steg ännu högre när ljuset fastande på programledaren.
- Vill ni ha kul, ropade han.
- Jaaa..., svarade publiken.
- Då sätter vi igång kamerorna och lägger ut oss i direktsändning, fortsatte han. I våra tolv distrikt har idag ungdomar från hela landet gjort sin första tävling för att om möjligt bli den som kommer till Hjältarnas ö. Ni i tevepubliken och ni här på Rondo i Göteborg kommer att få se vilka i väst som gick vidare från förmiddagen. De har hoppat från hög höjd och från en av byggbolaget Allhems högsta kranar och störtat sig ner mot vattnet. Uppdraget var att fånga en svamp. Linan de haft på sig kommer från Sports butikskedja och är både superstark och elastisk. Anpassad efter varje deltagares vikt har den bromsat upp dem, så att de precis nått ner med händerna till vattenytan. Utom en stackare, hon plumsade i vattnet med hela sin kropp. Mer av det ska ni nu få se från en inspelning av tävlingens första omgång.

Skuffe och de andra deltagarna satt med ryggen mot storbildsskärmen och fick titta genom ett par monitorer som var uppsatta framför dem. Det stack till av sorg i magen när hans vän Armin dök upp i rutan. Skuffe fick nu genom intervjun veta att han faktiskt bodde endast en mil ifrån honom själv. Nästa år hamnar vi tillsammans på högstadier, tänkte han upprymd. Han avbröts i sina tankar när bilden växlade till Armin på plattan. Bilden visade hur han, med skräck i blicken, sprang rakt ut i tomma intet. Han hade fötterna ner och hans skrik hördes gällt genom hela lokalen. Armins kropp vände sig och när hans linan tog emot och han närmade sig vattenytan bytte de kamera. Man såg från långt avstånd en liten prick rusa ner mot vattenytan och sedan upp igen. Nästa bild var en närbild på hans ansikte. Det visade både besvikelse och skräck. De vill inte visa att linan var för kort och att han därför missade svampen, tänkte Skuffe. I nästa ögonblick kom intervjun efter Armins hopp.

- Det var ju synd att du missade svampen, sa reportern till Armin.
- Jag var en sådan här bit från att ta den, svarade han och visade med fingrarna.
- Det var ju väldigt nära, men du är i gott sällskap, det är inte många som kommit igenom första tävlingsmomentet, svarade reportern och försökte se medlidande ut i den närbild som Skuffe trodde de tagit efteråt.
De fuskar med att ha tagit bort Armins första svar och reporterns andra fråga, tänkte Skuffe. Och gubben Sverker och gumman Ronja är oroliga för att jag ska fuska.

En efter en fick man se barnen missa tills Långeman dök upp i rutan. Synd att de inte visade när han drog påsen över huvudet på gubben, tänkte Skuffe. Han blev åter imponerad av Långemans akrobatiska uppvisning när han som förste man fått fatt på svampen. Jublet steg i lokalen och strålkastaren naglade sig fast på honom när han reste sig. Istället för att visa intervjun på plats fick han nu på scenen berätta hur det kändes att klarat av det.

Skuffe började må illa av nervositeten när det var hans tur. En röst bakom honom viskade att han skulle resa sig när de visat att han klarade det. Han hade sett fram emot att se sig själv på teve men Skuffe kände inte riktigt igen sig där han stod längs ut på plattformen. Programledaren som kommenterade tevebilderna sa:
- Här har vi tävlingens minsta och modigaste deltagare. Se hur han står alldeles still tiden ut längst ut på plattan. Nu dyker han i sista sekund med stil och utan att tveka.
Ett klipp kom från en kamera som zoomade in honom just när vågen lyfte svampen så att han kan nå den.
- Det ser verkligen lätt ut när han rafsar åt sig trofén, säger programledaren. Ingen tvekan där. Lätt som en promenad i parken, fortsatte han och publiken applåderade.
Samtidigt fick Skuffe strålkastarljuset i ögonen och publiken hurrade. På frågan om hur han bar sig åt för att se så avslappnad ut hade han inget svar. Han rodnade och gav publiken och tevetittarna ett blygt leende och satte sig igen. Han skämdes över att inte vågat säga någonting. Konstigt, tänkte han, det var ju lätt att prata obehindrat innan jag skulle upp. Han kände lättnad när de fort visade nästa tävlande som skulle upp. Och han var glad över att de inte hade presenterat honom som den föräldralösa pojke han var.

Sist upp på plattan var den rödhåriga flickan. Nu fick Skuffe veta att hon hette Stina Åkesson. Hon var från Kungälv och hennes pappa ägde en godisfabrik. När hon som enda deltagare for i vattnet ropade hela publiken, men jublade sedan när hon kom upp med svampen i näven. Hon visade därefter att hon inte var det minsta blyg för att prata inför en stor publik. När programledaren började gulla med henne avbröt hon honom och sa rakt in i kameran att hon skulle bli den första tjejen att vinna tävlingen och sedan ro hem Hjältarnas ö.
- En applåd igen för en liten flicka med stort självförtroende, fyllde programledaren i. Han sammanfattade sedan tävlingen med att ge Långeman priset för det mest akrobatiska uppträdandet, Skuffe för det stiligaste och Stina det tuffaste. Skuffe misstänkte att teveteamet från och med nu skulle inrikta sin bevakning mest på honom och de andra två. De andra skulle bli bifigurer om det inte stod klart att någon av dem hade stor chans att vinna.
- Det vi har sett är historia, fortsatte programledaren. Nu ska de få tävla man mot man i direktsändning. Reglerna säger att på sista dagen får endast två vara kvar. Eftersom vi har ojämnt deltagande får en stå över i andra omgångens första heat. Efter reklamen ska vi dra lott om vilken.

Vill ni ha en fortsättning???


Om författaren

Författare:
John Jensen

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2002 17:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: