sourze.se

Könskategorier i prisgrupper

Det är så ofantligt korkat att man vill tro att det är ett skämt: "bästa kvinnliga" och "bästa manliga".

För länge sedan när Oscar var ung så var könssamhället starkare än det är nu. Då fanns det nästan inga kvinnor i filmindustrin förutom skådespelerskorna och kostymmakare. Man bestämde sig för någon anledning att dela upp rollprestationer i "bästa manliga" och "bästa kvinnliga". Jag säger inte att det var mindre korkat då än nu, men saker har förändrats som borde få oss att ifrågasätta vissa ting.

Filmindustrin är fortfarande mansdominerad, men kvinnorna börjar sticka upp här och var som grässtrån i mossan om man nu vill uttrycka sig överdrivet kvinnoromantiskt.
Frågan som då bör ställas lyder som följande: ska vi då skapa könsuppdelning i alla kategorier, till exempel bästa kvinnliga regissör?

Nu är det ju så att det inte finns så många kvinnliga regissörer och det kanske är så att vi behöver något sätt att kategorisera alla skådespelare, men måste det vara en könsuppdelning??

Jag har satt upp följande scenario som exempel:

Sten, Ralf och Claes är nominerade till årets guldbagge för bästa manliga skådespelare. Sofia, Lillian och Greta är nominerade till motsvarande kvinnliga.

Ralf får priset som bästa manliga och Lillian får priset som bästa kvinnliga. Efteråt prisar man Ralfs enastående rollprestation men erkänner att det var ett tajt rejs mellan honom och Claes, som med sitt starka skådespeleri i "En vilsen hundvalp på vift", också borde prisbelönas. Faktum är att han var bättre än Lillian som, trots att hon var mycket bra i "Giftasvuxen i Åmål", inte hade någon större konkurrans bland kvinnorna.

Claes får alltså inget pris trots att han var bättre än Lillian. Lillian får pris inte för att hon är den bästa skådespelaren, utan för att hon är var bäst av alla kvinnorna. Det kan ju vara tvärt om också: hon var bättre än Ralf som fick pris för bästa manliga, men sämre än Greta som fick pris för bästa kvinnliga.

Det är idiotiskt. Jag kan förstå hur man resonerar i vissa sporter, men inte alla. Ta curling till exempel. Vad gör könsuppdelningen för bra där? Och visste ni att det finns manligt och kvinnligt schack?!

Visst skulle vi få fler nominerade att välja mellan om vi tog bort den gamla könsuppdelningen, men det kanske inte är så farligt. Lite extra jobb är, enligt mig, ingenting som är värt att undvika genom könsdiskriminering.

För det är precis vad det är. Diskriminering. Musiken och filmen och sporten har alla korkade könsuppdelningar. De måste bort. De är en del av det gamla könssamhället som, jag tror många håller med mig om detta, är tämligen föråldrat och hämmande.

Jag undrar vad branscherna i fråga har att säga om det.


Om författaren

Författare:
Elin Adler

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2002 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: