sourze.se

Vingården svarar Karin Haglund

Kära Karin,
Det är mycket tråkigt och ledsamt att läsa din berättelse, och tyvärr är du inte ensam om att ha upplevt sådant.

Vi önskar att vi haft tillfälle tidigare att få lyssna till dig och kanske kunnat bringa klarhet i det som du skildrar. För tyvärr hände en del saker på vår internatbibelskola som vi inte hade kontroll över. Detta var alltså under åren 1984-86.

Vi tar bestämt avstånd från all manipulation av människor, fokusering på Satan, och många av de extrema aktiviteter som förekom på internatet när vi inte var där. Våra elever lyssnade till en del kassetter som inte var bra, men hur skulle vi kunnat förbjuda dem? De hade ju sin frihet att lyssna på vad de ville på fritiden. De bjöd också in sina vänner utifrån, och ibland var dessa samlingar mer till skada än till nytta. En självvald andlig ledare tog ibland över dessa samlingar och lärde ut mycket som var villfarelse. När vi avslutade internatet efter två års verksamhet och i stället började undervisa per korrespondens, var det bland annat just sådana avarter som vi försökte komma tillrätta med. Tyvärr var skadan då redan skedd, bland annat hade de olika grupper du nämnde hunnit bildas i Höganäs. Vi hade och har inget med dem att göra, och blev inte inbjudna dit som talare. Om vi hade blivit inbjudna hade vi kanske lyckats ta udden av en del av villfarelserna där.

Varför hände då detta? Ja, kanske för att "trycket" på vår skola i en viss riktning var så pass stort att vi som ledare inte lyckades vinna den respekt som behövdes för att kunna styra det hela rätt. Ibland kändes det som att det inte var vår skola längre, utan deras, som undergrävt den och tagit över den. Vi var oerfarna, och måste naturligtvis bära det fulla ansvaret för detta.

Vi har aldrig lärt ut att det skulle vara synd att gå till läkare eller att använda medicin. Tvärtom är vår uppfattning att Gud samarbetar med oss människor vad gäller att bota sjukdomar. Naturligtvis tror vi att kvinnor kan vara förkunnare, annars vore det ju lite underligt med Madeleine som skolans huvudlärare.

Vidare skriver du att det var strängt förbjudet att läsa världslig press. Ja, inte på vår skola i alla fall. Det var ju just den frihet vi gav eleverna som fick det hela att spåra ur.

Vi känner igen de symptom på sekteristisk bundenhet som du beskriver i ditt inlägg. Själva blev vi tvungna att lämna en annan församling i Helsingborg därför att ledningen ville kontrollera alla medlemmar. Sedan har vi fått hjälpa andra med samma problem ut i frihet.

Inom trosväckelsen finns både det som är bra och det som är dåligt. Det har nog varit så i alla tidigare väckelser också. Vi känner underbara församlingar som tagit emot trosbudskapet, men också andra som urartat fullständigt.

Till sist vill vi önska dig all välsignelse och lycka i den frihet du har i Kristus! Om du vill, är du liksom alla andra läsare välkommen att kontakta oss eller ta en titt på den litteratur som finns på vår hemsida.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2002 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: