sourze.se
Artikelbild

Mördarnas dubbelmoral

I förrgår började rättegången mot Rahmi Shahindal, som själv har erkänt att han mördat sin 26-åriga dotter Fadime Shahindal den 21 januari 2002.

Tidigare har han sagt i förhören: "Jag sköt för min heder", men igår var det en helt annan historia. Han upprepade flera gånger att han måste ha varit sjuk, han påstår sig ha varit psykisk sjuk de 5-10 minuterna som han sköt sin egen dotter. Ingen kan göra så mot sitt eget barn. Det handlar inte alls om hedersmord.

Enligt honom fanns hedersmord för 50-100 år sedan i kurdiska samhället men inte alls nu längre. Då och då avslöjade själv han sig själv och sa: "Tänk själv, skulle ni inte göra samma sak om era döttrar gjorde samma sak. Hon var hela tiden med olika män i Uppsala. Man har sin heder att försvara."

Det här är en typisk ursäkt från de här männen för att försvara sitt våld mot kvinnor i de svenska domstolarna. Om de nu inte har kontroll och kan knivhugga eller skjuta någon, varför drabbar det just kvinnor, och inte männen själva? Samma man eller hela den manliga släkten kan sedan vara jättestolta över vad de har gjort.

Fast om det skulle vara på en domstol i Mellanöstern eller vissa delar av Afrika där lagarna är stiftade från koranen så skulle de säga hela sanningen, att de ville återupprätta sin "heder", och det var hedersmord. Då blir de fria, exakt som Pelas farbröder i den kurdiska domstolen.

Det finns många likheter mellan Pelas farbröder och Fadimes pappas berättelse för att försvara sig i den kurdiska domstolen - berättelser som fick dem blir fria på grund av att det var hedersmord. De hade förklarat klart och tydligt att de försökte i två år med Pela att visa henne den rätta vägen. Den dåliga vägen var den som hon hade valt, liksom svenska flickor men hon lyssnade aldrig och då planerade de att ta sista chansen och mörda henne för att tvätta bort skammen som hon hade dragit över dem och återupprätta deras heder.

De fick till och med skaffa intyg från sjukhuset att Pela var inte jungfru längre utan har haft sex innan äktenskapet som är avgörande på islamiska domstolar för att bevisa det som de säger är korrekt. De blev fria just därför att det var en hedersmord, inte en vanligt mord.

När farbröderna kom tillbaka till Sverige och blev anmälda av Pelas lillasyster då ändrade de hela historien i den svenska domstolen, för det var inte bra för dem längre att prata om hedersmord. Då började de precis som Fadimes pappa säga att det handlar inte om hedersmord utan om psykisk sjukdom som gör män att tappar kontrollen och mördar sin närmaste och käraste men deras lögn avslöjades av Pelas lillasyster som fick se hela mordet med sina ögon.

Nu är det Fadimes modiga 22-åriga lillasyster som avslöjar deras lögner att det har handlat om hedersmord när pappan skrek djävla hora medan han sköt henne och att det är en planerat mord. Som många i släkten stod bakom men pappan var den som sköt henne.

Han är också ett offer.

Jag tror inte heller att man vill mörda sitt eget barn såvida man inte blir hjärntvättade av systemet som de har blivit påverkade av. Det patriakala systemet som diskriminerar könen. I de islamskt styrda länderna förekommer ren könsapartheid, som till exempel Iran idag.

Frågan är om de som vill behålla den urgamla kulturen och religiösa traditionen att begå ett sådant mord som Fadimes pappa skall få det hårdaste straffet, eller om alla de påhittade historierna om psykisk sjukdom ska lindra straffet. På samma sätt som Göteborgs tingsrätt bedömde det i ett annat fall där pappan hade mördat sin dotter i för några år sedan han fick mindre straff på grund av att han hade en annan kultur och religion.

Skall man accepterar våld mot kvinnor och barn med ursäkt för att respektera religionen och kulturen? Självklart ska de få lagens strängaste straff för att markera för andra och få dem att förstå att man inte lätt kan ta andras liv och sedan inte får sona sitt brott.

Slutligen vill jag säga att så länge kulturen och religionen inte kränker andras liv och inte kommer i konflikt med kvinnors och barnens rättigheter ska den respekteras, men om den går över gränsen för mänskliga rättigheter då ska stoppas och ansvariga i samhället är skyldiga att stoppa den.

Ps. Jag är ordförande i Glöm aldrig Pela och Fadime-föreningen och mitt jourtelefonnummer är: 070-4411075


Om författaren

Författare:
Sara Mohammad

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2002 11:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: