sourze.se

Man - sluta spela kompetent!

Manlig och kvinnlig självkänsla.

Läste Tobias Löfgrens utmärkta artikel "Att vara kvinna är ett par ruggigt fula skor" samtidigt som jag precis läst boken "Spelet kring självkänslan" av Bodil och Suzanne Wennberg. Dessa alster korsade varandra och väckte en del tankar.

Tobias artikel visar - trots all välmening - upp några klassiska manliga fördomar.

Vi börjar med att titta på vad självkänsla är. Enligt Wennbergarna är det kort sammanfattat när vi trivs med oss själva och respekterar oss själva för det vi står för och är tillfreds med den nivå våra kunskaper och färdigheter befinner sig på. Självkänslan beror på inre faktorer och den grundläggs i allt väsentligt i mycket tidig ålder till och med före två års ålder. Det finns inga belägg för att flickor och pojkar skulle få så olika uppfostran att de får olika självkänsla. Det beror på föräldrarnas förmåga att kunna bibringa självkänsla genom att ge bekräftelse snarare än på barnets kön. Självkänsla hänger inte heller på något sätt ihop med begåvning.

Bristen på självkänsla däremot kan märkas på olika sätt. Här menar författarna att det finns könsskillnader. Det är vanligare att en kvinna låter sin bristande självkänsla synas och vanligare att en man kompenserar med en självsäkerhet som här används negativt som något som saknar grund som utåt sett kanske är lätt att förväxla med självkänsla. Detta i sin tur beror säkert på förväntningar i samhället.

Författarna menar att då man anordnar kurser av typen "Våga tala - Kvinna!" "Kvinna - stärk ditt självförtroende!" borde man i konsekvens även anordna kurser för män på temat "Håll käften Karl - när du inte har något att säga " eller " Man - Sluta spela kompetent". Fast vi kan väl alla enas om att affärsidén inte direkt är lysande.

Den barndom Tobias beskriver har förmodligen gett både honom och hans bror god självkänsla. Misstaget Tobias gör är att han förutsätter att de flesta andra män har god självkänsla samt att kvinnor har dålig självkänsla. Hur gör han då detta?

Tobias förutsätter att den kvinnliga läkaren upplever det som förödmjukande att bli förväxlad med en 19-årig praktikant och att det sakta urholkat hennes självförtroende så att hon knappt märker det.

Jag säger att det beror allt på det. Är det en kvinna med god självkänsla, som dessutom klarat av svåra studier och är väl medveten om vad hon kan så tror jag att hon tar väldigt lugnt på att bli förväxlad med en 19-årig praktikant. Hon kan nog till och med se det med en viss humor och ömhet om en äldre tant eller farbror står för förväxlingen. Händer det 10 gånger per dag så kan det säkert bli lite irriterande - men det påverkar inte hennes medvetande om att det defacto är hon som kan utföra operationer och rädda liv.

Tobias säger också att män bör förminska sig lite. Jag antar att han med det menar typ inte jämt ställa sig längst fram och höras mest. Det klarar mycket riktigt män med god självkänsla av. De behöver inte i alla lägen höras och synas mest. Problemet är att det finns många män med dålig självkänsla. Dessa har ofta ett stort behov av att synas och höras och är de män som har svårast för jämställdhet det dubblerar ju så att säga hoten mot deras framgång. Dessa män kommer omöjligt att kunna följa Tobias råd.

Ett litet intressant sidospår är att en viss misstanke finns om att de kvinnor som plockas upp av mansvärlden och ses som ena riktiga föredömen för andra kvinnor ofta är kvinnor med dålig självkänsla men som lärt sig använda de manliga strategierna för att dölja sin dåliga självkänsla. Inte kvinnor med verkligt god självkänsla.

Slutligen Tobias - din liknelse med skorna var rolig och tänkvärd - men den kräver ett litet förtydligande tycker jag:

Att vara kvinna är inte som att ha ett par ruggigt fula skor på sig jämt och ständigt. Att vara kvinna är att alltför ofta bli behandlad som om man hade ett par ruggigt fula skor på sig, även om man egentligen har ett par handsydda italienska.

Fast det kanske var det du menade?

Mitt eget tips är istället tillbaka på min favoritspelplan; barnen.

Om vi anstränger oss för att ge våra egna och andras barn en så god självkänsla som möjligt så kan vi uppnå ett samhälle där ingen behöver förminska sig eller bli förminskad.

Vi ses där!


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2002 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: