sourze.se

Så skriver du glasklart

Ju fler som skriver på Sourze desto mer innehållsrik tidning. Så om du fortfarande inte har fattat pennan och tagit steget och skrivit på Sourze följer här några enkla tips för att våga göra det.

Var inte rädd för att skriva.

Glöm att du måste skriva svåra ord och komplicerade fraser. För att skriva klart, så till vida att du nu inte drömmer om att bli poet eller författare, behöver du bara skriva vad du tänker rakt upp och ner på pappret.

Det är ingen lätt konst. Men det är enklare än du kanske tror. Det finns bara tre grundläggande krav: För det första måste du ha viljan att skriva glasklart. Och jag tror att du har den eftersom du redan läst så här långt. För det andra måste du vara beredd att arbeta hårt. Att tänka klart innebär hårt arbete. För det tredje måste du känna till och följa ett par grundläggande regler.

Om du kommer på några underbara, dramatiska eller inspirerande meningar under arbetets gång, suveränt. Skriv in dem i din text. Sedan måste du rannsaka dina älsklingsfraser med objektiva ögon: Distraherar dina favoritmeningar läsaren? Stör de tydligheten? I så fall måste du ta bort dem, hur jobbigt det än känns.

1.Skriv en lista över vad du har att säga.

Du kan inte skriva tydligt förrän du vet vad du har att säga och förrän du vet när det är dags att sätta punkt. Ironiskt nog är detta ett problem även när du skriver din lista. Försök med den här metoden istället: Skriv ner en av punkterna på ett litet papper. Sedan fortsätter du med punkt efter punkt på var sin pappersbit. Dela sedan upp pappersbitarna i högar. En hög för varje ämne som är besläktade med varandra. Lägg högarna i ordning. Vad är det viktigaste att säga. Den korthögen ska ligga överst. Vad kommer sist? När du sorterat högarna och ordnat dem i en logisk ordning har du din lista färdig, eller den röda tråden om du hellre vill. Allt du nu behöver göra är att skriva en inledning och en avslutning.

2.Hur mycket vet din läsare om ämnet?

Skriv inte på en högre nivå än dina läsares kunskap sträcker sig. Men för den delen ska du inte skriva till en 12-åring, det vore att förolämpa läsaren. Ditt främsta syfte är att förklara någonting, inte att övertyga läsaren om att du är smartare än henne.

3.Undvik jargong.

Använd inte ord, uttryck eller fraser som används inom ett visst område eller bransch. Ett exempel. En forskare skrev: Biomassan uppvisade ett hundra procents dödlighet. I stället kunde han ha skrivit: Alla fiskar dog.

4.Använd enkla ord.

Gunnar Sträng sa en gång: Varför ska man använda en massa krångliga utländska ord, när vi har en inhemsk adekvat vokabulär. Politiker brukar vara experter på att inte säga någonting alls, med hur många ord som helst. Du vill göra precis motsatsen.

5.Håll dig till ämnet.

Din lista, eller den röda tråden, som gav dig mycket arbete i början, besparar dig nu en hel del jobb. Nu kan du fråga dig om varje mening du skriver: Håller jag mig till ämnet? Är det något jag ska lägga till min lista? Sedan är det bara att fortsätta framåt - längs den röda tråden.

6.Skriv så kort som möjligt.

Det finns en skrivregel som är viktigare än alla andra. Stryk alla ord som inte behövs. Att göra texten tätare gör den oftast rakare och lättare att förstå. Därmed mer läsvärd. Att stryka ord är en svår konst. Men att skriva rakt är att säga någonting med så få ord som möjligt. Tricket är att låta texten mogna en stund och gå igenom den igen, och läsa den med friska ögon. Några enkla tips: Stryk överbevisning och onödiga anekdoter. Vanligtvis räcker det med att skriva ett eller två exempel för att stödja ett påstående.

7.Slutligen.

För att skriva glasklart genom att använda färre ord: Sluta när du är klar.


Om författaren

Författare:
Thomas Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2002 22:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: