sourze.se

Strafftull eller straffkn#¤

WIN 10,000 ALL YOU HAVE TO DO IS CLICK!

Henrik Hermansson har skrivit en intressant artikel om USA och deras strafftullar vid import av stål.

Jag tänker inte direkt bestrida det han skriver men jag skall försöka ge en bredare bild av scenariot.

Jag gör det lätt för mig! Jag spaltar helt sonika upp ett par punkter.

- USA är inte konsekvent för frihandel! Det beror på vilka det är som sitter vid spakarna. Republikaner som Bush är onekligen konservativa men det finns liberala krafter som är emot. Det finns alltså inte en uppfattning i USA om ekonomin.

- Import och export utgör bara 10 procent av den amerikanska ekonomin.

- Från den 11 september fram till och med två år i tiden kommer USA att ha spenderat 300 miljarder dollar mer än beräknat på sin pangbudget. Du kan ta och sätta dig ned med en miniräknare gärna en ny en som klarar mycket nollor och multiplicera den mot avista 10,37.

- Attac, antiglobalister och tjuriga fransmän och andra på vänsterkanten brukar vara för strafftullar och emot Bush. Vad säger ni nu? Stridh? Croner? Någon?

- EU kommer med största sannolikhet fördöma detta vilket måste ses som vidrigt eftersom EU om någon allians är för protektionism och bidragscirkus. Att kasta runt med skattepengar och bidrag för att sabotera marknaden.

- Gislaved är ett lysande exempel på detta sabotage: Med subventioner för en fabrik kan denna reducera marginalerna för 10 andra i Europa eftersom de kan sälja däck på villkor som ingen annan har. Kvar står den nedlagda och utblottade fabriken i Gislaved medans Continentals ägare går på bastuklubben Peter Pan med EU:s kommissionärer i Bryssel.

- EU är stundtals och mer och mer emot frihandel och har bland annat förbud mot så kallad "parallellimport" för vissa produkter. För er som undrar vad som menas med detta så öppna ett företag och börja importera jeans för 300 kronor, sätt dig ned i entrén och vänta på att Reichskattewaffens Einzatsgruppen kommer infarandes i bästa "Bilhandlaren Allvar" style.

- Ökade kostnader för de amerikanska krafterna kommer leda till ökade priser på amerikanska varor. Dollarns utveckling de senaste åren är inte heller skoj.

- Det finns ett samband mellan minskad tillväxt/dalande BNP Michael Svensson får hoppa in och rätta mig när han vill och införsel av strafftullar världen över.

- Det mönster vi nu kommer se kommer vara som 1991-94. Alltså en ökad konsumtionspatriotism för att få igång den amerikanska ekonomin med ökade kostnader för alla.

- Strafftullar är rakt igenom rätt fegt och svinigt. Nu måste Sandviken & co sälja ut sitt överskott till andra länder. Kanske tredje världen. Alltså så kallad "utsugning" fast åt andra hållet då.

- Henrik var försiktig med vad du skriver för i helvete! Vill du ha en Tomahawk i huvudet?

Nu kommer den riktigt feta brasklappen:

Jag är inte liberal och inte helt för frihandel. Mer förmodligen emot.

Jag har jobbat på "marknaden" med frihandel, import och export i tolv år och i flera länder. Detta är inte en garant för att mina observationer är korrekta men dom kanske inte är helt oriktiga.

På Sourze har vi haft denna debatt om marknad och kapitalism ett par gånger och jag gjort samma analys: Dom som pratar om marknaden som "ärlig" och "demokratisk" eller om ökad frihandel, skenfrihet är skribenter som Johan Norberg, Daniel Somos med flera.

Alltså:
Folk som studerar och bor i en teoretisk tillvaro utan några längre arbetslivserfarenheter.

Det är ungefär som när Vänsterfascismens plantskola Ung Vänster pratar om arbetarmakt fast ingen jobbar eller Sverigedemokrater om "kärnfamiljen" fast de flesta är singlar.

Nej, marknaden är inte ärlig. Den är inte demokratisk. Marknaden är ett staffknull!

Du gör ett fel och ut åker humanismen, teorier om frihet som klädesplagg sen står du där naken.

Det gör ont att lyckas men du kan faktiskt gilla det när det knakar i ändtarmsöppningen men det är inget mot hur det känns för han som trycker på!

"Vill du bli rik måste du bjussa på ett skrik"
- Porrfilmaren Carl Serung.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2002 14:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: