sourze.se

Hundar och allergiker

Allergier är mer inbillning och resultat av ett dåligt leverne om man läser mellan raderna i Johanna Parikka Altenstedts text.

Johanna känner "många allergiker" och har även "allergier i familjen och släkten" och "därmed vet hon hur de är". Bara denna generalisering borde resultera i utvisning.

Enligt Johanna är allergiker smutsiga, de städar inte och byter väldigt sällan lakan. De feströker, är promiskuösa och dessutom verkar flertalet vara kvinnor.

Förutom dessa skrämmande generaliseringar så drar Johanna till med förvanskade fakta som inte är grundade i någon forskning. Hon säger att "enligt många läkare har européer allergier mindre än svenskar" och gör en koppling till att dessa länder minsann tillåter hundar på restauranger och överallt utom i livsmedelsbutiker. Vidare påstår Johanna att "I själva verket är det ju så att de svenska barn vistas dagligen i dammiga hem och i de ostädade och jättedammiga skolorna - kommuner sparar ju pengar på städning."

Faktum: just "människans bästa vän" är en stor orsak till allergier. Enligt Astma- och Allergiförbundet är husdjur och rökning två stora orsaker till allergier hos barn.

Faktum: hundallergi och dammallergi är två olika saker. Kopplingen Johanna gör mellan skitigt hemma och inte tåla hundar visar bara hennes inkompetens på området.

Faktum: allergier är inte inbillning utan en verklig åkomma som man inte rår för själv. Det är en kombination av arv och miljö. De flesta allergier debuterar i barndomen.

Att förbjuda hundar i banker, affärer och på Arlanda är ett enkelt sätt att göra livet lite lättare för allergiker. Hundägare kan nämligen välja att lämna hunden utanför. Allergiker kan inte göra detsamma med sin allergi. Hundrädda kan inte heller lämna sin rädsla utanför. Det handlar om respekt och medlidande, vilket i Johannas värld verkar vara förbehållet hundar och deras hussar.

Johanna avslutar i bästa stil med att nobelt erkänna att hon inte har respekt för allergiker, men att hon "lovar att ha respekt för dina eller dina barns allergier om du kan motbevisa mina påståenden ovan". Jag har just gjort det. Kan Johanna vara snäll och börja respektera allergiker nu?


Om författaren

Författare:
Micke Kazarnowicz

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2002 17:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: