sourze.se
Artikelbild

Ingen bryr sig om en rakad kille

Manligt perspektiv på rakning. Svar till Suzanne Eklund och Ann Söderlund.

När det gäller debatten om rakning känner jag mig som kille verkligen lämnad utanför. Bortglömd och totalt ignorerad. Just rakning är ju ett av de få tillfällen då jag som kille måste plåga mig för att uppnå ett skönhetsideal.

Just det... plåga mig. Ni tjejer, har ni någon som helst aning om hur obehagligt det är att raka ansiktet? De fjun som ni eventuellt tar bort från överläppen är ingenting mot den skog av tjocka strån som jag måste tampas med. Och ändå har jag ingen kraftig skäggväxt. Och en jävla tur är det därför att det gör att jag slipper raka mig varje dag, något som jag inte hade klarat av. De få gånger jag varit tvungen att raka mig 2 dagar på raken var HEMSKA. Mitt ansikte kändes verkligen hudflängt.

När jag sedan skrapat bort övre hudlagret och fått ett snyggt dubbel-jack av Gillettehyveln på överläppen så måste jag badda ansiktet med luktande spritvatten. Det gör ONT att behöva trycka sprit på mikrosår. Men jag måste... därför att annars kommer jag inom ett dygn att ha en gulprickig haka på grund av alla små infektioner som uppstår i porer och hårsäckar om jag inte dödar bakterierna med sprit.

Och detta är jag tvingad att göra 3 gånger i veckan. Detta KRÄVS av mig därför att detta anses tillhöra personlig hygien. Jag kan inte anlägga skägg därför att min skäggväxt är för klen. Jag har inget annat val.

Ann Söderlund ber någon matematiskt lagd feminist räkna på hur mycket medelkvinnan lägger ned på rakning. Jag räknade på det för män. Om vi antager att medelmannen för rakning använder 5 minuter per gång jag lägger mer och gör det en gång om dagen från det att han är 20 tills han är 80 så försvinner totalt över 75 dygn! av hans liv till att plåga sitt ansikte. Det är två och en halv månad i sträck. Räkna 8 timmars arbetsdag så är det sju och en halv månad.

Detta har vi sysslat med i minst 30 000 år. Så gamla är äldsta fynden av utrustning för rakning. Det är inte precis något nytt fenomen. Det har funnits med i större delen av Homo Sapiens historia. Den västerländska människan tycker illa om kroppshår. Det är inget nytt. Det anses - som jag nämnde ovan - vara en del av personlig hygien att hålla efter kroppsbehåring.

Därför finner jag denna upprördhet angående att raka underlivet vara mycket underlig. Är inte underlivet en del av kroppen, precis som ansiktet, armhålorna och benen? Eller är underlivet ett slags specialfall? Jag trodde vi hade kommit bort från prydheten och åtminstone själva, privat fick erkänna att vi faktiskt har ett stycke kropp mellan benen som även det plägar vård. Men jag kanske hade fel. Vad säger ni debattriser Eklund och Söderlund? Är det förbjudet och onormalt att vårda sitt underliv?

Jag tycker att rakning av underlivet, vare sig man är tjej eller kille, är att likställa med övrig kroppsvård. Vilka åtgärder man vidtar för att vårda kroppen är upp till var och en. Underlivshår är tämligen frivilligt. Men att jag tycker att de som säger att man inte FÅR trimma/raka pubishår bara för att man inte BEHÖVER göra det, går alledes för långt. Det är fanimig inte upp till er att bestämma vad jag eller någon annan gör med könshåret.

Och att raka sig är väl ändå tämligen banalt om man jämför med att folk ser till att få färg inpräntat i huden med nålar tatueringar eller sticker hål på kroppsdelar för att kunna fästa metalldelar där piercing, örhängen, tycker ni inte själva det? "Hur långt får det gå?" frågas det. Mitt eget svar är : Jag vet inte... men att raka underlivet är inte att gå för långt UNDANTAGET om man gör det mot sin egen vilja. Det är just den egna viljan och det egna beslutet som är den springande punkten.

Sedan kan vi då föra diskussionen vidare och diskutera hur mycket av kroppsvård och utsmyckning som är egen vilja och hur mycket som är grupptryck. Men detta är ingen diskussion som är begränsad enbart till rakning av könshår utan det gäller mycket mer än bara rakade skrev. Flytta i så fall över till den allmäna debatten om grupptryck och påverkan.

Söderlund säger "Och jag vet killar som inte går ner på tjejer som inte är nyansade.". Och här tycker jag att hon gör världens övertramp. Det låter som att hon kräver att killar ska ställa upp med oralsex, även om de så känner obehag. Motfrågan blir ju om jag som kille kan kräva oralsex av min partner, om än så staken är hårig och ollonet otvättat och fullt av de där små vita partiklarna som uppstår efter ett tag. Kan jag det Ann?

Självklart inte. Och jag tror att Söderlund - om hon tänker efter - egentligen inte alls tycker det är konstigt om en del killar känner ett visst obehag att trycka ned nyllet i en buske hår som samlar svett, urin och mensvätskor.

Det finns en gammal fräckis som lyder: "Hur låter det innan ett fitthår faller till golvet?" Svar: "Ptvi!". Men det är inget skämt. Sådant händer, tro mig. Och hår i munnen är faktiskt ett satans obehag, speciellt när lösa hårstrån börjar leta sig ned mot svalget. Kväljningskänslorna sitter inte långt bort.

Så om en kille säger "Nej! Jag slickar inte den där håriga saken" så har jag FULL förståelse för honom. Tough shit tjejer men vi killar ställer faktiskt inte upp på vad som helst. Feminismen som Ann nämnde, har - om något - lärt oss att man har rätt att säga "Nej!". Sedan finns det så klart de som inte bryr utan glatt dyker ned om hon så är oduschad sedan tre dagar tillbaks och mitt i mensen. De som har problem med att ens partner inte går ned på dem kanske ska byta till en sådan partner istället?

Söderlund och Eklund drar paralleller mellan rakade kön och porr respektive pedofila önskningar. En urlöjlig jämförelse. Perspektiv: Porr föreställer exempelvis oralsex. Skall vi då förbjuda oralsex bara för att det förekommer i porr? Ska vi kanske till och med förbjuda vaginal penetrering eftersom det förekommer i incest och pedofili? Ironi Jag menar... sex är ju livsfarligt. Bara tänk på alla pedofiler och våldtäktsmän som kan få för sig saker. *FLÄMT* Tänk på barnen! Var ska det sluta?! Slut på ironi Någon måtta på galenskaperna får det vara.

Och eftersom vi tagit oss över mot porren så vill jag avsluta där vi började: varför är vi killar bortglömda i den här debatten? Killar rakar också underliven. Begreppet kallas "porrfilmspung" eftersom de flesta killar i porren är rakade. Varför är allt som vi killar gör med våra kroppar rätt och aldrig behöver debatteras medans allt som tjejer gör med sin kropp är fel och föremål för livlig debatt? Varför bryr sig ingen om en killes perspektiv?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2002 16:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: