sourze.se
Artikelbild

Mühlegg död?

Släpp dopingen fri eller livstids avstängning för fuskare?

Jag undrar om Johan sover gott om nätterna?

Såg ni hur uppriktigt glad han var när han tog steget upp på prispallens översta topp? Jag är bäst i världen! Ingen kan slå mig! Ingen har dopat sig lika bra som jag! Utgår han från att alla andra också dopar sig, och han därför är bäst av alla dopade?

Det är svårt att förstå vad som händer i hans inre och hur resonemanget har gått innan han tog beslutet att bloddopa sig. Pengar? Berömmelse, som leder till pengar? För inte var det för att känna att han har presterat något utöver det vanliga?

Efter varje liknande händelse, så diskuteras det vitt och brett om man ska släppa dopingen fri, eller om man ska avstänga fuskarna på livstid.

Att släppa dopingen fri är inte aktuellt enlig min mening.
Arne Ljungqvist uttalade sig om att det preparat som Johan och de övriga fuskarna använt sig av denna gång är livsfarligt, då det kan göra blodet så tjockt att hjärtat inte orkar pumpa runt det när pulsen är låg, alltså när personen sover. Detta hände några elitcyklister för några år sedan. Då kunde man inte förstå hur "vältränade" personer dog i plötslig cykeldöd. Nu tror man sig veta. Mühlegg, Lazutina och Danilova använder sig av Nesp, med fara för sitt eget liv och med en chans om en tid i rampljuset.

Att stänga av idrottaren på livstid är knappast nödvändig, då chanserna för honom eller henne att bli tagen på allvar i fortsättningen är mikroskopiskt små.

Min bedömning är att Johan och de övriga fuskarna är "döda" som produkt och idrottare. Tror ni att dom visar sina barnbarn sina medaljer och säger: En dag var jag bäst i världen? Knappast!

Gert Fylking tog idag upp ett förslag om att hela landslaget skulle bestraffas vid liknande situationer. En för alla, alla för en. Enligt Gert, och jag är benägen att hålla med honom, så är de övriga i laget fullt medvetna om vad de andra håller på med.

Om en spelare i till exempel fotboll blir fälld för doping, så straffas laget med böter och poängavdrag. I OS eller VM så åker ju idrottarna dit i sitt landslag och inte som individuella personer.

Det kanske kunde vara en sak som får fuskarna att tänka en gång till. Antingen övertalar jag alla i laget att delta i fusket, eller så chansar jag på att jag inte åker fast.

David stödjer Gert i att alla i berört landslag som har en deltagare som fälls för nyttjande av otillåtna preparat skickas hem och fråntas alla medaljer de lyckats skrapa ihop.

Kollektiv bestraffning upprör många. Men varför inte prova.

Ordet är fritt!


Om författaren

Författare:
David Lundholm

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2002 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: