sourze.se

Den som söker skall finna, på internet

Won Ton soup

Jag har aldig i mitt gamla liv ätit Won Ton soup men har nu fått det både på krogen och hemma.

Den som jag fick hemma "tillagades" av mej själv och var en kartong med färdig gjorda won tons funna i en frysdisk. Man tar ut ett antal won ton knyten och häller på hett vatten, kör det hela i micron i sex minuter. Tar ut soppan och häller i en en medföljande påse med "nånting".
Sen ska det klippas rikligt med gräslök över den färdiga soppan.

Allt enligt receptet på kartongen som won tonerna kom i.
Nu lagar jag ju all mat själv och vill gärna göra dom små wont ton knytena själv och söker efter recept. Jag tittar i de kokböcker jag har i köket och jag har en stor sopp-kokbok där ordet won ton inte ens nämns. Jag smygläser kokböcker i bokhandeln och om won ton soppa nämns så står de: lägg i de färdiga won ton knytena!

Okay, internet, där kan man hitta det mesta så jag går in på dåbb dåbb dåbb dått ask jeeevs dått kåm och skriver won ton.
dåbb double U.
här säjer man Beee, eMm, dåbb om man pratar om BMW
Får masser av sidor och surfar in till oändligt många recept på hemsidor som lovar att det är just den soppa som hemsideägarens asiatiska mormor cho-san-hej alltid gjorde när hon levde, må hon vila i frid.
Jag hämtar papper och penna och ska skriva upp receptet, scrollar ner och ser: lägg i won tonerna! Det finns inte ett enda recept som talar om vad en won ton är!

Jag surfar nu på allt som har ordet wont ton i sej, jag ber olika sökmotorer att leta efter won ton wrappers. Får en hemsida som ska beskriva hur det hela går till. Jag suckar, äntligen ska jag ha hittat hur man gör.
Då står det: lägg fyllningen i de won ton wrappers som finns att köpa färdiga djupfrysta i affärens frysdisk. Jag hittar inte ett enda fullständigt recept!

Jag surfar in på en hemsida som har en mailinglista om asiatisk mat och recept, gör ett inlägg och ber om recept på won ton knyten, ingen svarar trots att det gått mer än en vecka.
Hur gör man? Är det samma som ravioli eller tortellini?
Ska man bara höfta ihop en massa av mjöl och vatten och kanske ägg? Vanligt vetemjöl?
Inte ens Jeeves vet...


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2002 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: