sourze.se

Rökridåer

En av Aftonbladets ledande ungdomskulturkritiker Fredrik Virtanen har aktivt skrivit emot alla restriktioner mot rökning, i namn av den egna valfriheten.

Filmstjärnor röker på och utanför film och teaterfenomen berättar i TV om sin favoritlitteratur med en cigarr synlig i skjortfickan. Men det som massmedierna glömmer eller gömmer bakom rökridåerna kommer här.

Nikotinindustrin är en av de största i världen. Deras målgrupp är barn mellan 12 och 20 år, eftersom man vet att få börjar röka i vuxen ålder. Det är nästan ingen som börjar efter man fyllt 25.

Nikotin är jämte heroin en av de mest beroendeframkallande drogerna, men tyvärr är själva kicken ganska svag, d.v.s. vi ser inte ens att det är kickarna vi är ute efter. När vi tror att vi är trötta, spända, ledsna etc, så tror vi att en cigg hjälper. I själva verket är det abstinensen från nikotin som gör att vi känner oss illa till mods. En cigarrett ger oss en kick inom mindre än en sekund, och vi mår bra igen i cirka en timme, tills abstinensen sätter in. Men vi ser aldrig att det är nikotinet som verkar, vi tror att det är externa orsaker.

80 procent av cancerfallen i Sverige är direkt relaterade till rökning, enligt Nonsmoking generation. Trots det använder staten bara ca 8 miljoner kronor per år på arbetet mot rökning. Trafiken, som dödar långt färre per år, får ca 400 miljoner kronor årligen för att jobba med trafiksäkerheten. Den enkla anledningen till denna obalans är förstås att staten drar in hur mycket som helst skatt på tobaken. Den vill inte att folk skall sluta röka. Det kanske vore en ide att lägga en skatt på bilkrockar i stället.!

Rökning, en livsstil

Eftersom målgruppen är ungdomar, gäller det att göra rökning till något attraktivt och livstilsrelaterat. Filmbolagen låter numera sina hjältar röka bara en gång per film till skillnad från 60-talet då hjälten blossade hela tiden och det är när hon/han är chockad, stressad etc. Kolla t.ex. in alla Julia Roberts-filmer. Hon är den fräscha helylletjejen, men tar minst en cigg per film i alla fall, när kärleken går villovägar. När PR-bilderna för Bridget Jones dagbok skickades till pressen hade man naturligtvis tagit med bilder där hjältinnan röker...

Cigarrer gör samma sak med killar; de häftiga och coola tar en cigarr när de mår superbra. Men aldrig talas det om den basiska röken som man drar in i munnen när man röker cigarr, den lär vara minst lika farlig som den vanliga kolmonoxiden som dras in i lungorna vid vanlig rökning.
Cigarrettpartyn är också en del av marknadsföringen. T.ex. har Blend-märket anordnat slutna fester där myndiga ungdomar festar och köper cigarretter för fem kronor paketet. På många håll i landet hölls öppna fester utan legitimationskontroll, fastän man påstod annat från Swedish Match. Detta var fallet bl.a. i Luleå. För övrigt beter industrin sig konstigt för att vara någon som främjar individualitet, coolhet etc. De har bara jurister - t.o.m. chefsjuristen - som svarar vid kundtjänsten och allt är hemligt. Du får inte ens veta hur många fabriker de har i Sverige eller var de ligger! Däremot är deras österrikiske huvudägare lite öppnare. De säger rakt ut att detta är en farlig bransch, framgår det i en studie gjord av mediestuderande vid Musikhögskolan i Piteå.

Filmen Insider med Al Pacino berättar den sanna historien om hur amerikanska tobaksbolag försökte tysta ned det faktum att de lade till ammoniak i ciggen för att göra beroendet starkare. De lyckades stoppa storyn t.o.m. i aktualitetsprogrammet 60 minutes. Cigarrettindustrin hotade hela mediekoncernen om de inte stoppade inslaget med kritiken.

Den nya biten av det hela är nikotinindustrin. När folk minskar på rökningen så ökar marknadsföringen av snus och nikotinprodukter. Allt för att upprätthålla nikotinberoendet. Marknadsföringsresurserna är enorma. Apoteksbolaget berättar att det inte är säkert att du kan sluta och att det kommer att vara svårt - men köp du mera Nicorette.Apotekets broschyr rekommenderar även att du skall äta morötter eller diska ! när röksuget kommer - är de seriösa??!

Smuggling för sänkt skatt

Den enorma smuggeltrafiken av cigarretter i Europa beror delvis på att cigarrettbolagen smugglar via bulvaner, för att pressa politikerna att sänka skatten du vet argumenten; billigare cigg minskar smugglingen. Sverige är en genomfartsled för bl.a. engelska cigarretter som smugglas via Ryssland tillbaka till England. Detta framkommer i en rättegång som just nu pågår mot de stora engelska producenterna. Bevis finns att de har "exporterat ca 1,2 miljarder paket cigarretter per år till Andorra motsvarar ca 25 000 paket/invånare/ år... som sedan gått vidare. se t.ex. www. nietrokers.nl/e/nO1129.html eller www.time.com/time/magazine/1998/int/980525/europe.smugglings_a_hard28.html

Det är inte konstigt att det sker maffiamord p.g.a. sådant här, det har hänt t.o.m. i Sverige.

Cigarrettindustrin är en av de stora regnskogsskövlarna, för de behöver ved för att torka sina tobaksblad. För detta bränner man helt enkelt upp ved från regnskogar. Man vet även att folk på många håll tvingas odla tobak istället för mat till sig själva, detta gäller framförallt i afrikanska och sydamerikanska länder. Du kanske ser varför t.ex. USA har tagit en direkt fientlig linje mot denna dödsindustri.

Fredrik Virtanens kolumn i Aftonbladet är värd miljoner för tobaksindustrin. Han menar att det är var och ens ensak om man röker eller inte. Samtidigt är det sorgligt att han ger sig på den grupp som har minst kunskap och som är mest påverkningsbar i sin process att bygga en egen identitetungdomarna. De kan inte värja sig. Man kan nästan undra om han extraknäcker för cigarrettindustrin, så konsekvent predikar han sitt budskap.

Försök då få vuxna över 30 att röka! De är fria, självständiga och kan göra egna val på självständiga grunder. Fast då ser man hela argumentets orimlighet. Den som främjar rökning idag är inte på ungdomarnas sida utan statens och cigarrettbolagens.

Visst, under cirka ett år kommer suget alltid nar man dricker och idag vet man att nikotin reagerar med alkohol, och faktiskt även att stor konsumtion av socker kan öka nikotinbegäret hjärnan lär sig att få dopaminkickar. För övrigt behövs mer resurser för denna forskning, för att riktigt förstå hur nikotin och de över 600 andra ämnena i cigarretterna påverkar oss.

Allen Carrs Det är lätt att sluta röka kostar mindre än två paket cigarretter och handlar om den propaganda som du och alla rökare som jag, som rökte i 20 år är offer för: att det skulle vara svårt att sluta. Skitsnack - det tar tre veckor att få ut nikotinet från kroppen, resten är hjärntvätt. Gjord med hjälp av pressen och medierna.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2002 21:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: