sourze.se
Artikelbild

Mardröms tio i topp

Mina ständigt återkommande mardrömmar som jag inte blir av med.

Drömmer oftast samma saker om och om igen.
Har en enda vacker dröm med mej i baggaget, men den återkommer aldrig.

1. Jag drömmer att mina barn är sjuka och ligger på operationsbordet och jag ser dom krympa och bli mindre och mindre och så pratar dom med pipig röst. Sen så försvinner dom bara och blir en liten prick. Jag gråter och skriker och ingen kan rädda dom. För många läskiga filmer?

2. Jag jagas i bil och min bil går så sakta så sakta, den kryper fram och jag har ena benet utanför för att skjuta på och ge extra fart... Någon kör efter mej och krockar in i mej gång på gång. Bilen jag jagas av brinner och den slukar nästan upp min egen bil. Sett för många filmer eller så är det mitt ex när han jagade mej på motorvägen för några år sen som spökar.

3. Jag är nånstans i Stockholm och hittar inte hem, tunnelbanan går inte till några stationsnamn som jag känner igen, jag läser på kartan och allt är nytt. Jag står på en perrong och det går inga tåg från den perrongen utan bara ifrån andra perronger. Försöker ta mej till andra perronger men trapporna är för branta och rulltrapporna går åt fel håll. Hela tiden så gråter jag.

4. Jag är tillbaka på mitt gamla jobb, jag är naken och min chef skäller på mej. Det är bara jag som jobbar och alla andra gör andra saker men ändå så skäller chefen bara på mej. Hennes ilskna närsynta ansikte är bara några centimeter ifrån mitt ansikte.

5. Drömmer att jag simmar under vattnet som en delfin, jag simmar som en riktig Ester Williams. Jag älskar vatten och allt är så vackert. Helt plötsligt så kan jag inte komma upp och är fast under vattnet och drunknar. Det spränger i lungorna och paniken river i mej.

6. En ständigt återkommande dröm ifrån min barndom, jag går in i hissen och trycker på knappen för den våning jag bor på, hissen stannar inte utan fortsätter uppåt i all oändlighet och jag ser skrämmande ansikten i mörkret utanför hissfönstret på de våningar jag passerar, jag trycker på nödstopp och får krypa ut mellan 2 våningar och sen så kan jag inte komma ut ur huset och går igenom mörka enormt stora lägenheter där det inte går att tända lyset. Har hört att när jag var bara 4 år så skulle vi flytta och jag satt högst upp på flyttlasset i hissen och min pappa tryckte ner hissen och gick själv i trappen. Hissen fastnade mellan 2 våningar och min pappa öppnade dörren och skulle lyfta ut mej. Jag hade panik och bet honom när han skulle bära ut mej. Senare i en hiss så ska min pappa skoja och prova nödstopps knappen och jag blir helt vild av rädsla, tror jag är 7 år då.

7. Jag sitter på en flygplats och ringer min man, hur jag än slår så kommer jag fel hela tiden, jag gråter hela tiden och är så rädd, jag vill ju bara tala om för honom var jag är och har sån panik och ångest när jag vaknar.

8. Jag klappar en katt och katten blir ett otäckt djur som biter sej fast i min hand och jag får bända upp käftarna på den.

9. Drömmer att mitt hår lossnar, tror att det är ifrån den tid då min styvmor tvångsklippte mej då jag var 8 år gammal, hon klippte av mitt hår som gick ner på ryggen till en pojkfrisyr, ingen flicka hade kort hår på den här tiden och jag vet inte varför hon gjorde detta mot mej och jag fick inte ens vara med i luciatåget! Jag fick stå bakom ett draperi och spela på pling-plong instrumentet vad det nu heter, ser ut som tangenter men man slår med en stor bomulls tops, jag fick spela goderafton mitt herrskap. Undrar om jag fortfarande kan den melodin om jag får syn på ett pling-plong spel med tops igen så ska jag prova. Kommer på att det nog heter xylofon.

10. Den värsta av dom alla, den som ger mej mest rädsla då jag vaknar upp. Jag drömmer att min döda morfar är tilbaka och lever. Jag har så dåligt samvete för att jag var den som fick tömma lägenheten och sätta in mormor på sjukhus då hon slutat att äta och inte ens visste om det var natt eller dag. Hennes grannar ringde mej och sa att det inte gick att bo i samma hus som mormor då hon gick runt och ringde på dörrar dygnet runt. Mormor ringde mej ibland 70 gånger på ett dygn och mina kollegor på jobbet förstod mej inte utan klagade på att jag inte jobbade. Jag fick ta mormor till ett hem och slänga allt som fanns i hennes lägenhet som inte fick plats i hennes nya pensionärslägenhet på servicehemmet. Jag vaknar ofta kallsvettig av att min döda morfar är tillbaka och lever, han säjer att han bara varit på dialys på sjukhuset, står och pekar på mej med sitt finger och frågar var nycklarna till lägenheten är?


Ibland så drömmer jag drömmar om saker jag sett på teve, som en återkommande dröm jag har haft om att jag springer med en massa barn som jag ska fösa med mej, ovanför oss svävar alldeles tyst en stealth liknande plan med värmesökande bomber. En del av barnen är skadade och gråter och jag måste hitta nånnstans där vi kan gömma oss och komma i säkerhet.

Tror att den här drömmen började då jag såg den lilla flickan som springer i Vietnam med svåra brännskador. Den här drömmen upphörde för några år sen och jag vet inte om det har att göra med att jag såg ett amerikanskt reportage om den lilla flickan som i dag är vuxen och hon sammanfördes med de läkare som då räddade hennes liv. Det var ett lyckligt slut på den filmsnutt som funnits i min hjärna under så många år.

Kommer ihåg en enda vacker dröm som jag hade 1977, jag bodde i Gröndal i Stockholm och drömde att jag lämnade min kropp och flög eller snarare flöt i luften högt ovanför Stockholm.
Jag flöt genom luften över hustaken och jag såg alla detaljer precis som om det hade varit på riktigt.
Kommer inte ihåg hur jag kom ut ur mitt sovrum utan bara "uppvaknandet" när jag befinner mej högt uppe i den svala kvällsluften. Kände vindmotståndet. Jag färdades från Gröndal och längs motorvägen in mot stan. Jag såg alla bilarna uppifrån och det var natt. Hustaken med alla reklam skyltarna sedda ovanifrån. Dom mörka taken med alla elsladdarna som gick över taken till reklamskyltarna. Teveantenner uppe på taken.
Jag flöt över trafik skyltarna som hänger över motorvägen.
Minns så tydligt hur Fredshällstunneln ser ut uppifrån med alla bilar som med tända lysen åker in i den upplysta öppningen.
Det var så verkligt och jag kände mej så vanvettigt lycklig när jag vaknade.
Denna dröm har aldrig mera hänt.

Såg senare att Shirley Mc Laine,tror jag det var, hade såna här upplevelser. Knasiga människan sånt händer ju bara inte, eller ?

Hör andra människor som drömmer tokiga drömmar om fester med tabu belagda sex men utan rädsla och panik.

Lägger in en beställning på en vanlig tokig dröm om fest, mat och något tabu belagt sex så jag kan vakna utan att vara svettig och rädd.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2002 14:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: