sourze.se
Artikelbild

Stäng alla flyktingförläggningar

Ett nytt språk är skapat: humanismen får en ny översättning.

Meningen "Välkommen till Sverige" betyder idag "Försvinn från landet". När ett land hamnar i en situation att vi tolkar "välkommen" som "försvinn", är det ett tecken på att vi måste göra stora förändringar i vår politik.

Vi måste tillåta att nytt tänkande kommer fram, oavsett vem det är som blir skadad, politiker eller flyktingar. Jag tycker att vi ska stänga alla flyktingförläggningar - inte för att svenska folket inte är humana eller för att flyktingar inte behöver hjälp längre, utan för att våra politiker och arbetare på invandrarverket saknar internationell kompetens. Många av deras anställda var kanske missionärer i andra länder och de kan engelska, men det är inte tillräckligt för att jobba med flyktingar.

Min första assistent hade aldrig varit utomlands! Redan första året på flyktingförläggningen blev jag medveten om att han inte kan hjälpa och förstå mig. Mitt liv på flyktingförläggningen bestod av 1500 dagars väntan på polisen som ville utvisa min familj och mig. Jag vet att för politiker var detta humanism, men för mig var det psykisk tortyr, psyko-Auschwitz.

Idag vill jag fråga våra assistenter som jobbar på flyktingförläggningarna: Kan ni själva leva 1500 dagar i väntan på polisen som vill utvisa er? Jag är säker att var och en av er kommer att bli sjuka efter bara 100 dagar.

Jag vet att våra assistenter vet mycket om flyktingarnas psykiska situation, men de lyder under en politisk tystnadsplikt. Under vår väntan i 4-5 år, fick vi aldrig besök av FN, UNHCR, politiker eller journalister. Det var förbjudet. I vårt flyktingläger kom bara Jehovas vittnen med en broschyr som hette "Vakna", och som handlade om paradiset på jorden. Men vi väcktes aldrig. På den tiden var livet för oss endast ett helvete. Ofta fick vi besök av gamla tanter från Röda Korset. De kom med stora säckar med garn. De ledde ett projekt som hette "virka och sticka" medan vi väntade på utvisning.

Våra barn fick inte gå i en riktig skola. De fick bara 2-3 timmars undervisning på en fritidskola och undervisningen hette "måla och sjunga på svenska". För att våra barn skulle lära sig svenska, bakade de ofta bullar och lussekatter.

Under många års väntan, förlorade tusentals barn sin generation, det vill säga de blev fysiskt vuxna, men psykiskt förblev de som barn. Det är det svåraste livets tragedi som kan hända i ett barnens liv. Många föräldrar var medvetna, men hjälplösa. De hade ingen kontakt med UNHCR eller FN.

Lägg ner alla typiskt svenska flyktingförläggningar. Där finns humanism och psykisk tortyr. Där finns icke-kompetens och politisk tystnadsplikt. Där finns liv och självmord. Där får människor lära sig svenska för att bli utvisade. De får "gratis" advokater för att bli utvisade. De väntar och väntar för att bli utvisade. Där får flyktingar allt "gratis" för ett enda politiskt mål: För att bli utvisade.

Det är en ren diktatur som inte passar för ett kristet demokratiskt samhälle som Sverige är. Lägg ner de "öppna" typiskt svenska flyktingförläggningar och öppna de internationella som styrs direkt av UNHCR. Där barnen kan få internationell utbildning, vilket kommer att skapa nya förutsättningar och möjligheter för deras framtid, oavsett var de kommer att bo sedan.

Min fråga är alltså: Varför har UNHCR i Stockholm galler och stängda dörrar? Öppna dörrarna! Stoppa barnen från att vilja begå självmord!


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2002 10:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: