sourze.se

Är ni verkligen så naiva?

Det finns två olika sorters diskriminering i vårt samhälle, den befogade och den obefogade.

Den befogade varianten är den som växer fram utifrån fakta och statistik medan den obefogade är den som bygger på gamla fördomar och vanor. Den senare är naturligtvis oacceptabel i vårt moderna samhälle för det är inget annan än skamligt att vi ännu inte har utplånat den.

Den aktuella debatten om åldersgränser på krogen är däremot tillsammans med försäkringar ett praktexempel på befogad diskriminering. Fler exempel finns ju, men eftersom det finns tydliga paralleller mellan dessa båda så är de ju lämpliga att utgå ifrån just nu.

För att verkligen se vad befogad diskriminering, eller rättare sagt kategorisering av kundgrupp, innebär så är försäkringar det absolut bästa exemplet man kan hänvisa till. Utifrån ett statistiskt underlag som inte går att förbise så kan försäkringsbolagen berätta för oss hur farliga vi är för oss själva och vår omgivning. Utifrån ålder, kön, bostadsort och sysselsättning så kategoriseras vi efter sannolikheten att vi kommer använda oss av vårt försäkringsskydd. Tyvärr har detta gått så långt att den solidariska grundtanken i det hela snart gått förlorad, men till en viss del och inom vissa områden måste denna kategorisering ske. Ett sånt område är trafikförsäkringar.

Vad har då detta med med åldersgränser på krogen att göra? Jo, killar mellan 18-24 och negativ särbehandling av dessa jämfört med jämnåriga tjejer. Det är en realitet inom bilförsäkringar, men när det gäller mc-försäkringar syns det allra tydligast. Där finns försäkringar som kategoriseras utifrån kön, ålder och bostadsort i form av 25, Tjejförsäkringar, 35 och så vidare. Detta är helt nödvändigt då just killar mellan 18-24 är rent bedrövligt dåliga på att hålla sig hjulen men fantastiskt duktiga i att utnyttja vagnskadegarantierna.

Denna kategorisering kan man utan större modifieringar applicera på individerna i en krogkö, samtidigt som man ser till krögarnas huvudmål - att tjäna pengar. Katgorin som då blir minst gynsam att släppa in är utan tvekan tonåriga killar. För att...

- De är sämre på att hantera alkohol än äldre med alla de följder det får.
- Den alkohol de förtär försöker de i största möjliga mån dricka innan krogen vilket sen innebär att de investerar sparsamt i baren, annat är inte möjligt när man lever på studiebidrag eller en sparsam lön från den första anställningen.
- De har styrs av sitt ego på ett sätt som blir uppenbart i jämförelse med äldre män. Det är de yngre killarna som går och stirrar tufft, hävdar sig och skapar i förlängningen merparten av bråken som uppstår. Det är väl ingen som tvivlar på att det är mer bråk på en 18-årskväll än en 25?
- De är en dominerande del av krogbesökarna vilket gör den krog som släpper in dem till en direkt förlängning av närmsta skolgård. Man behöver inte ha mycket hår på bröstet innan man känner sig mycket maplacerad på en artonårskväll. "Storebrorsor på Stan" ungefär...
- De förstör och grisar betydligt mer än äldre killar.
De har helt enkelt en mängd negativa egenskaper i krögarens och de övriga gästernas ögon. Vad gäller positiva egenskaper har jag verkligen försökt, men kan inte komma på något som är fördelaktigt med att släppa in en 18-årig kille istället för en 25-åring. Möjligtvis då att de har svårt att konkurrera om tjejerna men de gynnar inte krögarna det minsta samt bidrar till ytterligare ett irritationsmoment för ungtupparna... så det var visst inte heller positivt.

De artonåriga tjejerna då? Oavsett om dom står och sprattlar på dansgolvet eller sitter översminkade i baren och inbillar sig att bartendern eller den snygge vakten är uppriktigt intresserade av dem, så innebär de inget verkligt problem. Själv är jag inte som 27-åring intresserad av att umgås med tonårsbrudar på krogen, men de är inte ett störande moment på samma sätt som sina manliga klasskamrater.

Tror ni verkligen, att om man skulle lagstadga om lika åldersgränser på krogen, så skulle det innebära att killarnas åldersgräns hade sänkts?? Är ni verkligen så naiva?

Se er omkring och fundera över varför en krog överhuvudtaget släpper in tonårskillar. Det finns säkerligen undantag, men övergripande kan man nog säga att artonårskillarna är hänvisade till de krogar som inte får fullt hus med högre åldersgränser. Så är det och kommer så förbli på grund av att de helt enkelt är de sämsta kroggästerna.

Margareta Winberg sa häromdagen att lagstiftning behövs för att artonåriga killar är lika mogna som sina jämnåriga tjejkompisar. Det kan bara gå bra för vårt land när våra politiker är så har sån koll på läget...


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2002 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: