sourze.se

Doping dödar

Endast 10 procent av dopingmissbruket sker i toppidrotten.

Tullen gör rekordbeslag. Rekordbeslag av illegala dopingpreparat som försöker smugglas in i landet. Rapporter tyder på att endast 10 procent av allt missbruk sker inom toppidrotten. Resterande 90 procent är alltså vanliga Svenssons som av någon orsak väljer att äta/injecera prestationshöjande medel. Av någon orsak ja. Men vilken, och vad gör dessa medel med en människokropp?

Det först synliga är att muskelmassan ökar. Markant. En dopingkur med de så kallade ryssfemmorna varar i regel åtta veckor. Med rätt träning och rätt avslutning av kuren blir resultatet direkt synligt. Vad som inte direkt syns, är vilken påverkan det har på psyket.

"Daniel" kallades lillen av sina kompisar. En ganska tanig ung man som en dag blev less på tillmälet och beslöt sig för att göra något åt saken. Han började träna, trivdes och gick snabbt upp i vikt. Under ett och ett halvt år var han helt ren. Inte ens alkohol brukade han. Men i sin ambition att ytterligare växa, testade han en kur med ryssfemmor. På två månader gick han upp sex kilo, men eftersom han inte tränat rätt bestod viktuppgången till 95 procent av vatten. Han gick ner ett par kilon efter avslutad kur och det var inkörsporten till missbruket.

3 år efter sitt första gympass är "Daniel" en mördare. I höstas dödade han en äldre man på Stockholms gator. Mannen var ute och promenerade med sin fru och sin hund. Han mötte en tidsinställd bomb som efter flera fall av misshandel detonerade. Mannen blev nerslagen och avled. Frun är numera änka, hunden utan husse och "Daniels" fortsatta liv en kamp mot ett förstorat hjärta och ett psyke som tagit så mycket stryk av missbruket att han inte längre kan vara en fri medborgare.

1998 dödas en ung flicka. I två års tid har hon varit tillsammans med en då årton-årig ung man. Han har ätit anabola steroider i flera års tid och vännerna vittnar om hans instabila psyke. Hans okontrollerade aggresivitet, hans humörsvängningar och hans paranoida tankar. Det som började med en önskan om mer muskler, slutar i tragedi.

1988 hugger en man i mellansverige ihjäl sin exhustru med 35 knivhugg. Senare förklarar mannen att han inte förstått vilken inverkan hans missbruk haft på hans psyke.

1992 skjuter en 25-årig man ner sex personer i Motala. En av dem avlider senare. Mannen hade ätit anabola steroider under tre års tid.

1994. Massakern vid Sturekompagniet. Hos en av förövarna Tommy Zethraeus hittas rester av anabola steroider.

1997. En man låser in sin baby i ett frysskåp. Mannen pekas ut som missbrukare av anabola steroider.

Listan kan göras hur lång som helst, och nu har alltså tullen gjort rekordbeslag. Rekordbeslag av anabola steroider som hjälper unga män att bli stora och svaga. Musklerna sväller i samma takt som acneutslagen växer över ryggen. Bicepsen hårdnar lika mycket som psyket blir instabilt och den första effekten av höjd impotens slaknar efter ett par kurer.

Vill vi ha ett samhälle där 22-åringar är mentala vrak, där kroppsidealen är så hårt styrda att biverkningarna bleknar? Där det borde vara kåta unga män, istället finns vissnade söndersargade själar?

Vill vi inte det, måste en förändring komma till stånd. Både en förändring av mansbilden och en förändring av folks medvetande, där dom yttre attributen slutar spela den roll den idag har. Kvinnobilden har nämligen inte ensamrätt i sitt behov av förbättring. Det finns inga stora, starka män, men det finns unga osäkra killar som försöker leva upp till den myten. Det kostar liv och lämnar familjära katastrofer i sitt kölvatten.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2002 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: