sourze.se

Leva i kapitalet, utan kapital

Kapitalet har än en gång segrat. Dede lägger barnen och går ner och släcker.

En man sitter med sina barn på en parkbänk. Pappan säljer tändsticksaskar för fem gourdes stycket. Barnen leker i det trafikhärjade men varma värld som finns runtomkring som skyddar dom. Men dom lever oskyddade ändå. Pappan skriker: Eld! För bara fem gourdes! Bilarna rasar förbi. De som sitter inne i bilarna är kapitalet. Kapitalet som Pappa Dede måste leva på. Kapital föder en annan mindre kapital. Kapitalet betyder allt i det landet de lever i. Är man inte rik, så är man fattig. "Eld!" skriker Dede nu med en hes stämma, trött efter att ha passat barnen hela dagen så att dom inte råkar springa ut på gatan och slå ihjäl sig och samtidigt som han försöker sälja tändstickor. Hur mycket än han säljer, så räcker det inte till. Inte ens till kläder.

Han har sökt jobb, men har inte tillräcklig utbildning för att få jobb. För att få jobb måste han börja skolan igen. Och det kostar pengar. Kapitalet har bitit av strängen med Dede och hans familj. Finito.

Sent på kvällen går dom hem, utmattade. De var ju vid solen, i en högt trafikerad gata och sålde tändstickor. Deras gemensamma vattenflaska tog slut redan första timmen. Ätit har dom inte, Dede går och köper lite bröd och lite fisk. Barnen är jättehungriga, en gråter. Dede ger honom ett av bröden att äta på vägen hem. De äter tillsammans och går upp i vindsvåningen för att sova. Ytan räcker inte i det gamla huset från 1863, som Dede köpte som ung 1977 och än idag amorterar på. Han gifte sig i trädgården med sin fru MeeBoma, som dog efter att andra barnet fötts. De hade inte råd att åka till sjukhuset, därför dog MeeBoma hemma. Gravplatsen ligger vid huset intill. Det blev för dyrt att begrava henne på en kyrkogård.

Kapitalet har än en gång segrat. Dede lägger barnen och går ner och släcker. Tänder en cigarr. Han har storrökt sedan MeeBoma dog. Han funderar på att flytta ut från skiten, börja om med barnen. Men hur? Han har slitit ont för att kunna tjäna ihop till brödfödan för dagen, så hur i helsike skulle han kunna skaffa fram pengar för en fortbildning i någon bransch. "Det är ett jävla land, jag har hamnat i!" svär Dede. "Det går inte att komma ur den här onda cirkeln utan pengar, är det rättvist?" funderar Dede.

Med hans funderingar lämnar vi Dede och hans två barn ifred, på den till ytan synes härliga semesterhalvön Haiti med dess nöjesliv och fina stränder och natur. Men pengar måste man ha.

Kapitalet har segrat - men är det verkligen så? Människans vilja att kämpa har ingen kunnat besegra! Inte än i alla fall.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2002 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: