sourze.se
Artikelbild

Yttrandefrihet hotar demokratin

Det finns en gräns för vad man bör få säga offentligt.

När man propagerar för ett fritt och demokratiskt samhälle kommer nästan alltid frågan om yttrandefrihet upp. De allra flesta människor är övertygade om att yttrandefrihet är någonting underbart, någonting värt att kämpa för.

Yttrandefriheten är bland det viktigaste ett demokratiskt samhälle har. Själv är jag dock tveksam. Total yttrandefrihet kommer inte att leda till någonting annat än obehagligheter.

Jag går rakt på sak och ger er ett exempel: Ett välkänt politiskt ungdomsförbund, känt för att förespråka frihet och liberalism har en hemsida. På hemsidan finns ett diskussionsforum där medlemmar likväl som ickemedlemmar kan diskutera politik och andra samhällsfrågor. Själva meningen med sidan är att "ordet ska vara fritt", alla ska få utrycka vilka åsikter de vill utan att hindras av censur.

I mindre än en månads tid copy-pastade jag alla rasistiska och nazistiska insändare från sidan. Totalt fick jag ihop 47 sidor. Judar jämfördes med djävulen, man talade om att "utrota islam", diskuterade huruvida "negrer är mindre intelligenta än vita" och skrev hyllningstexter till Karl XII den trettionde november, bara för att dra några exempel. Viktigt att förstå är att det inte var några enstaka fall, utan snarare regel än undantag.

Jag skickade ett tiotal mail till ungdomsförbundets ledning, dess webmaster och alla antirasistiska organisationer jag kunde hitta, och förberedde mig för att göra en polisanmälan. Till slut dök dock texten nedan upp på registreringssidan:

"OBS! Vi tillåter inte användarnamn med till exempel rasfientlig innebörd. Vi förbehåller oss rätten att med omedelbar verkan ta bort dessa konton eller andra konton som vi ej anser hör hemma i en fri och öppen debatt."

Även detta frihetsälskande ungdomsförbund var alltså tvunget att börja tillämpa censur för att situationen överhuvudtaget skulle bli hållbar.

Sverige har inte fullständig yttrandefrihet. Vi har en lag mot "hets mot folkgrupp", och den är jag stolt över. De flesta hemsidor och andra medier däribland Sourze har regler för vad man får publicera, just för att förhindra denna typ av diskriminering. Eftersom vi, i egenskap av människor, påverkas av det vi hör och läser vare sig vi vill eller inte tycker jag det är underbart att man inte får säga vad som helst offentligt. Att förbjuda rasistiska uttalanden är ett steg, men det finns mycket annat som är fel i samhället.

Det finns ännu ingen lag som kan stoppa det systematiska förnedrandet av kvinnors sexualitet som förekommer i porrfilmer, till exempel. Jag skulle kunna gå ut i media och säga vad som helst om kvinnor som grupp utan att kunna bli stoppad av någon lag. Det är tillåtet att uttala sig hur som helst om homosexuella och transsexuella, förståndshandikappade och personer med andra handikapp. Trots att det inte är politiskt korrekt finns det ingen lag för att förhindra det. Människor påverkas.

Jag skulle vilja se en lag som på något sätt förhindrar denna typ av hets mot människogrupper; liknande den om hets mot folkgrupp men med ett större omfång.

Vi påverkas av det vi läser och hör i media och som samhället ser ut idag kan den som har mest pengar skrika högst. Att införa begränsningar i vad som får yttras offentligt är inte nödvändigtvis ett steg mot ett större förtryck - bara ett utbyte från ett förtyck till ett annat. Även om jag skulle önska fullständig yttrandefrihet, både för frihetens skull och för att kunna ge minoriteter en chans att hävda sig är jag rädd att det aldrig kommer att fungera. Det finns för många sjuka minoriteter där ute.

Ett litet tillägg: "Frihet är att göra allt som lagarna tillåter." /Montesquieu


Om författaren

Författare:
Anna Maria Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2002 09:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: