sourze.se

Roller och hedersmord

Mina tankar om varför vi gör som vi gör.

En vacker kvinna visas stolt upp av sin man. Hon må vara ointelligent, fattig, ha ett lågstatus yrke vad det nu är.
Andra män undrar avundsjukt hur denne man lyckats fånga denna kvinna. Alla önskar att det var just dom som fick fortplanta sej med henne.

En vacker man visas upp av sin kvinna. Han må vara ointelligent, fattig, ha ett lågstatus yrke vad det nu är.
Andra kvinnor undrar avundsjukt hur denna kvinna lyckats fånga denna man. Men dom vill inte ha denna man för fortplantning, möjligen för lite njutning men inte fortplanting och som familje försörjare.

En ful kvinna visas inte upp av sin man om han nu inte är förblindad av kärlek till henne. Hon må vara intelligent, rik, ha ett högstatus yrke vad det nu är. Andra män frågar: vad sjutton ser han hos henne?

En ful man visas stolt upp av sin kvinna. Han må vara intelligent, rik, ha ett hög status yrke vad det nu är.
Andra kvinnor trånar avundsjukt och undrar hur hon hittat denna pärla.

Hur många känner inte igen detta? Deras dotter är advokat och rik, men SÅ ful! Deras son är advokat och rik men man glömmer att nämna att han är så ful att han inte kan gå ut utan påse på huvudet och bara efter mörkrets inbrott. Eller att deras son har gift sej med den fula kvinnan, man nämner inte att hon är framgångsrik. Eller deras dotter har gift sej med den framgångsrike mannen, man nämner inte att han är ful.

Nu har jag bara tagit upp några faktorer som ful/vacker, fattig/rik, låg statusyrke/hög status yrke vad det nu är. Jag skulle kunna lägga till religion, kultur, sexualitet och hudfärg.

En muslimsk kvinna som älskar en muslimsk man visas upp av sin muslimske fader. Andra män beundrar honom för hans "rena" familj. En muslimsk kvinna som älskar en kristen man visas inte upp av sin fader utan försöks istället att "städas" undan för att andra män ska beundra honom för hans "renhet" i familjen.

Men det går inte att "städa" undan något sådant. Visa istället att man är stolt över alla i sin familj, döttrar, söner, fruar och män oavset vad de gör eller representerar, visa respekt och du blir visad respekt.

Vi har skilda roller i samhället då vi faktiskt är djur och får finna oss i att sitta på olika pinnhål i status-stegen då vi trots vår intelligens fortfarande värderas av andra och även gör denna värdering själva både medvetet och omedvetet.

Ska vi verkligen finna oss i detta?

Visst det finns män som vill vara hemma och ta hand om barnen och baka bullar och bli försörjda av en kvinna som är rik eller har ett hög status yrke vad det nu är.

Vad beror det på?

Att man använt sin intelligens och kan styra vad man gör? Eller är det som i olika utredningar jag läst att män som bor i stora samhällen/hanar i stora flockar får anpassa sej efter sin rangordning och till och med kan ha lägre sperma- produktion då de inte är en alfahanne? Dom kanske till och med kan försjunka i ett neutrum då det finns tillräckligt många hannar i närheten?

Är det därför vi ser så många homosexuella i samhället nu? Har dom ökat i antal eller är det bara att vi är mera öppna?
Med det så säjer jag inte att det är så att alla hemmamän har lägre spermaproduktion utan det kan vara så att de använder sin intelligens till att göra det dom vill göra och inte behöver följa det gängse mönster som deras samhälle/kultur/religion bjuder dom att göra.

Vad är då den intelligens som skiljer oss ifrån djuren? Att vi kan se på teve och läsa och planera? Jag hade en gång en cockerspaniel som kunde se på teve och planera var han grävde ner sina ben och jag tror banne mej att han kunde läsa enklare ord om det var stora bokstäver, duktig vovve.

Jag glömmer aldrig då jag första gången såg en dokumentär om lejonhannar som dödade ungarna i flocken för att han inte visste om det var hans avkomma och som när han dödat fick honan i brunst för nya ungar. Jag som sett upp till detta vackra djur, men han gjorde bara sitt jobb, det enda jobb han visste om.

När jag hör män som mördar i sin egen flock så kan jag bara tänka på djur. De männen har rangordnat sej själva på könsstegen och har gjort det som förväntats ur deras samhälle/kultur/religion och inte vågat/kunnat använda sin intelligens till att ta hand om och styra det dom gör.

Samma när det gäller kvinnor som mördar sina egna barn under djupa psykoser, oftast i samband direkt efter förlossning då hormonerna rusar runt i kroppen. Djurhonor dödar ibland sina egna ungar då de är stressade. Jag förstår inte dödande men har av någon anledning lättare att förklara att kvinnor mördar sina barn i förlossningspsykoser än att män dödar sina egna halvvuxna barn då de inte vill följa deras regler.

Vi är djur och en del har svårt att styra sej och sina inprogrammerade drifter. Inprogrammerade av biologi eller av samhället/religionen/kulturen. Att biologiska saker händer i vår kropp som kan ta överhand och vi kan ha svårt att styra det är en sak, men handlingar som styrs av samhälle/religion/kultur de handlingarna ska vi kunna lära oss att styra då vi är ett intelligent djur. Vi använder inte vår intelligens utan låter det djuriska ta överhanden trots att vi borde se de dumheter vi gör.

Vad vill jag med mitt svammel? Joo!

Varför finns inte ämnet jämlikhet/mänsklighet på schemat i våra skolor? Ett ämne om människor som förklarar för oss varför vi gör det vi gör och lär oss att hantera och känna igen tecken och styra om inte andra så i alla fall oss själva. Inte något feministiskt ämne utan ett ämne som visar alla människors rätt till att utvecklas med andras respekt. Att alla är lika värda och värda att ha sin egen åsikt oavsett om man är ung/gammal, kvinna/man, kines/europe, muslim/kristen, vit/färgad, straight/homo, fattig/rik. Skulle ämnet kunna heta RESPEKT?

Varför inte information till alla som flyttar in i Sverige från ett annat land som talar om att i det här landet så har vi jämlikhet och att man till exempel får gifta sej med någon av annan yrkes status/kulör/religion/kultur och även sex om man vill?

Acceptera det eller dra!

Kan jag med mina floskler och halvsanningar driva folk till att stanna upp och läsa så har jag startat någons tanke verksamhet och kanske kan förändra någonting.

Har ni sett filmen Animalhouse/Deltagänget? När dom i en scen ropar: "Toga, toga, TOGA." Med allt högre röster.
Debatt, debatt, DEBATT!

Ironisk, insiktsfull debatörprovokatör, hoppas jag.

PS. Tack till Stefan Whilde som gav mej ordet respekt häromdagen, jag ska använda det ordet.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2002 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: