sourze.se

Att attrahera en kung

Ja, inte en vanlig kung utan en monark.

Om hur jag blir lurad på både blomning och frön.

En dag i den lokala handelsträdgården så säjer min sambo:
"Gillar du fjärilar?" Fast på engelska eftersom vi är på Nya Zeeland. Han pekar på en planta som heter Swanplant och som ska attrahera Monarkfjärilar. Köp den och du får fullt med fjärilar.

Jag tar en av plantorna och läser på instruktionen som står skriven på en plastlapp nerstucken i krukan. Swanplant, asclepias physocarpa, attraherar den magnifika Monarkfjärilen till din trädgård med denna lättskötta planta. Kan bli upp till 1,5 meter hög. Plantan har små spetsiga blad och kommer att få små cremefärgade utsökta blommor som när dom är färdigblommade blir till någon sorts attraktion när fröna flyter på vattnet och ser ut som små svanar.

Den plantan måste jag bara ha, köper den och går runt i trädgården och planerar noga var den ska stå så den får utrymme för sina 1,5 meter.

Min sambo lägger sej inte i vad jag gör och tror ju att jag vet vad det är jag planterar, men det vet jag ju inte alls, vilket jag märker några veckor senare. Hela plantan är nu inte mer än max en meter hög och fylld av larver! Larverna har käkat upp hela växten över en natt!

Jag som trodde att fjärilarna skulle flyga omkring plantan och dras till dess blomning, inte! Larverna som blir till Monarkfjärilar äter upp hela plantan så den bara är en spretig pinne och när dom ätit färdigt så hänger dom sej själva, förpuppar sej och blir till fjärilar och jag kan kasta växten som är stendöd och uppäten.

Jag som gjorde mej sånt besvär med att hitta en hörna där växten kunde frodas och bre ut sej och hade inte en susning om att den skulle ätas upp. Nu går jag ut varje dag och tittar på alla dessa larver, dom är cirka 1 decimeter långa och svart-gul-vitrandiga och dom svarta benparen har en vit prick på nästan alla benparen. Dom har antenner i båda ändarna av kroppen. Dom sitter i massor i plantan och det är några få stackare som inte ens är halvvuxna men som nu inte har så många blad kvar att kalasa på.

Några av larverna har hängt upp sej på husväggen som är intill. Så nu måste jag gå ut ofta under dagen för att se vad som händer så jag inte missar något. En Monarkfjäril, hur den ser ut? Har inte en aning men jag kommer att få veta snart. Sen ska jag åka ner och köpa en till Swanplanta, inte för at den är vacker och att jag ska få se dess svanliknande frön för så långt kommer aldrig plantan innan den är uppäten.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2002 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: