sourze.se

Rashygien

... i sin prydnad.

SKK Svenska Kennelkluben - bildad 1889 - ett måste för alla som ägnar sig åt hundavel, gjorde igår i treans nyhetsinslag uttalandet:
"Hit kommer inga byrackor eller som danskarna säger gadekryss."

Med andra ord: "Inga katter bland hermelinerna."

Detta efter att ett par unga flickor tagit hand om övergivna och misshandlade hundar i Spanien och ville ha hussar och mattar i Sverige skulle ställa upp som ägare.

Kennelklubben fastställer tillsammans med uppfödare färg, mankhöjd, svansföring och i övrigt alla detaljer som är utmärkande för hundrasers utseende. Detta skall sedan domare ha i minnet då de vid utställningar skall utse champion, eller graden av mindre gott utseende än vinnare vid utställning.

Stamtavla skall föras och ju fler vinnare som finns i denna, desto dyrare hund.

Fridolf Rudin, känd skådespelare på 30-talet, hade en monolog där han beskrev sitt liv som hund : "Jag har stamtavla - det har inte husse och det borde han ha." Redan då drevs det med överdriven rasrenhet.

Om man går på en hundutställning upplever man troheten med den just nu ägda rasen.

Strosar man runt bland båsen och tittar hänger domarens betyg med därtill hörande stjärna på dem, och de skall sedan komma att hänga på väggen hemma - kanske för att trissa upp priset när eventuella köpare kommer för att bese avkomman?

Bara de som är ägarna till "bäst i rasen" och övriga vinnare saknar något ont att säga om domarna. Alla andra ser sin hund som orättvist bedömd. Ingen annan ras kan så mycket och ser så bra ut som den egna.

Ofta skaffar man hund efter sitt eget huvud.

Hur mycket inavel finns i de olika raserna? Ta en champagnefärgad pudel som ursprungligen användes till fågeljakt. Det enda den idag kan hjälpa till med är att skälla - då matte skall fånga undulaten som rymt ur buren.

Jag älskar hundar, har just firat jul med en till hälften setter. Den andra var oprecentabel - då parningen skett utom synhåll för ägaren i ett ridhus. Nej, du skämtare där - det var ingen häst. Underbarare hund får man leta efter.

Därför, alla hundar utan stamtavla, gå stolt med svansen i vädret, para Er bakom trädet. Har jag plats skall ni få bo hos mig.

Säkert finns det andra som vill hysa er utan kennelklubbens välsignelse.
Ha det.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2002 09:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: