sourze.se

Marknadshyror botar bostadkön

Bostadsbristen i storstan är ett känt faktum, där tvingas man betala åtskilliga tusenlappar för att få ett kontrakt på en hyreslägenhet. Alla har inte dessa pengar.

I Kiruna pågår just nu debatten om bostadsbrist, vilket den också gör i Stockholm. Det är emellertid inte samma sorts bostadsbrist man diskuterar kring; i Kiruna håller kommunen på att riva var tredje hyreshus därför att de står tomma.

Att ha någonstans att bo måste vara en rättighet för alla människor. Det är främst ungdomar, invandrare och arbetslösa som har svårt att få tag i bostad, vilket är ganska självklart eftersom att dessa grupper generellt sätt inte har så mycket pengar att röra sig med. Ifall vi införde marknadshyror skulle man, istället för att betala svarta pengar för ett kontrakt, enbart betala hyran för lägenheten.

Vid marknadsstyrda hyressättningar kan priserna dessutom hållas nere. Då hyresgästerna inte är villiga att betala det pris som hyresvärden kräver bör antingen lägenhetens standard och kvalitet bli bättre eller så måste månadsavgiften sänkas. Syftet med hyresrätter är att de skall vara ekonomiskt tillgängliga och inte ha någon kontantinsats, hela det resonemanget faller när man tvingas köpa ett illegalt kontrakt.

Byggmomsen är en förklaring till att det inte byggs särskilt många nya lägenheter. Denna moms är som många andra på 25 procent, vilket innebär att en fjärdedel av lägenhetens produktionspris är ren skatt. Komiskt är att när den allmänna omsättningsskatten, numera mervärdesskatt, infördes år 1960 sades det att det enbart var en temporär beskattning för att rätta till statsfinanserna. Idag är momsen en naturlig del av vår vardag. Bedöm själv huruvida det är bra eller ej.


Om författaren

Författare:
BT

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2002 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: