sourze.se

Var fjärde bro rasade

För cirka 125 år sedan stod Brooklyn Bridge klar. Då, 1876, rasade ungefär var fjärde bro ihop. Så långt har vi kommit inom IT.

Ingenjörskonsten har kommit ganska långt idag vad gäller brobyggande. Idag står de allra flesta broar pall. Det samma andra former av mekanik och konstruktion. Ingenjörskonsten har utvecklats.

Det tog tid... och i dess barndom, då byggande var mer hantverk än ingenjörskonst funkade det inte alltid så bra. Det svenska praktfiaskot Vasa vittnade om hur det kunde gå. Men idag har vi ganska god koll på vad vi sysslar med.

Utom inom IT-branschen.

Jämfört med andra ingenjörsyrken ligger den branschen idag på 1876 års nivå. Det är fortfarande skjuta från höften som gäller och hoppas att det funkar. Det finns få metoder och teoretiseringar om "Computer engineering". Och därför blir det som det blir. Därför sprack IT-bubblan.

Jämför man med brobyggande är det inom datorbranschen ungefär som att en grupp självlärda 20-åringar skulle säga "Sure! Vi bygger en bro åt er". Skulle du våga åka på en sådan bro? Skulle då låta dem bygga ditt hus?

Telecom har mer på fötterna eftersom de har varit igång sedan sekelskiftet. Men övrig IT har fortfarande långt att gå innan det är en fullfjädrad ingenjörkonst. Vi står fortfarande i datorålderns barndom.

Och det är därför du får ErrorID: 55876541... därför att det finns ingenstans idag att lära sig hur man bygger ett Sourze som om man skulle byggt en bro.

Men det kommer... så småningom.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2002 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: