sourze.se

Tidningens vara

eller inte i mitt liv.

Nyheter kostar ingenting - därför är denna tidning gratis stod på den danska publikation Metro Extra som vi fick vid resan Helsingör - Kastrup. Nyheter, ledare, börs, kultur, nöjen samt att stort utbud av lediga platser, varav ingen fann mitt intresse.Nu började tankarna att löpa runt om tidningar i mitt liv.

För mycket länge sedan höll jag far i handen och vi gick in i den tobaksaffär som låg vid gatan där vi bodde. "Detta är min påg och det är han som skall hämta min tidning sade han till butiksägaren". Nu började det första jobbet i mitt liv. Klockan sexton skulle Arbetet hämtas och bringas hem, oskadat och torrt. Några plastpåsar fanns inte på den tiden. Vid regn var de under pullovern och snabbt springa mellan regndropparna. Detta höll på ända tills Arbetet blev morgontidning. Jag såg aldrig att mor eller far öppnade eller läste avisan. Efterkonstruktion är, det var en sympatiprenumeration, kontrollerad av facket.

Betalningen erlades förskottsvis ett år åt gången.
Själv har jag alltid utnyttjat bladens erbjudande. Läs en månad gratis och sedan tre månader för halva priset. Detta kan pågå i all evinnerlighet. Jag frågade en gång ekonomiansvarig hur detta kunde komma sig att bara trogna kunder fick betala fullt pris.Presstöd räknas efter antalet prenumeranter. Därför måste vi öka upplagan på detta sätt.

Efter att ha ingått i det äkta ståndet läste jag en av de områdesaktuella tidskrifter. Vid köksbordet låg alltid en stor handduk och då kvinnan i mitt liv såg mig börja läsa vidtog en monolog ungefär så här:
"Du ser jag har lagt en handduk för att slippa trycksvärtan. Den går nästan inte att få bort, tvätta Dig innan du går i skåpen. Det är jag som får göra rent annars. Du gör det ju inte. Jag begriper inte att det skall vara så. Står det något nytt idag?"
"Nä, det är bara datumen som är ändrade", blev svaret.
Ovanstående var ungefär som ett "Godmorgon älskling".

En jul för några år sedan gav tomten jag själv mig ett modem för en kostnad av en krona - samt avtal att använda detta i 18 månader mot en avgift av 150 kronor per månad. För att jämna ut denna kostnad sade jag upp tidningen så det gick nästan jämnt upp. Sedan gick jag ut på nätet mot Torget. Därefter till kiosken och nu hade jag sextusen tidningar utan trycksvärta att välja mellan.

Jag är lycklig. Men några veckor, efter att morgonavisen upphört att komma, satt hustrun och såg fundersam ut. Efter en stund kom det:
"När vi inte har någon tidning har det blivit så tyst på morgnarna. Förresten har Du torkat av och dammsugit i ditt datarum? Det är ingenting värre än att se en massa dammråttor. Tänk om Du får besök!"

Ha det.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2002 18:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: