sourze.se

Rosengren vs Sahlin 10 - 0

Vad en man kan komma undan med och vad en kvinna får betala för.

Båda har välkända skandaler bakom sig. Sahlin betalade privata taxiresor, toblerone och blöjor med sitt tjänstekort. Hon har betalat tillbaka. Rosengren gick på porrklubb för TCO:s pengar. Har han betalat tillbaka?

Vad har hänt de senaste åren?

Sahlin har:
- parkerat en massa fel och betalat böterna alldeles för sent
- låtit sex? privata räkningar gå till kronofogden innan hon betalat
- nu senast missat att både besiktiga och betala skatt för sin bil, som belagts med körförbud

Rosengren har:
- lyckats att kraftigt störa relationen till ett grannland inte genom saklig kritik utan genom att kalla Norge för "den sista sovjetstaten".
- betalat ut 100 miljoner svenska skattebetalares kronor i bonus till ett företag för att de "lyckades" genomföra fusionen mellan svenska och norska telebolagen, trots att avtalet gav utrymme för att undvika detta.
- satsat 50 miljoner kronor på att genomföra kampanjen för att få svenska folket att köpa teliaaktier.
- blivit kritiserad för att han fått staten att satsa 150 miljoner kronor på en flygplats i Kallax med motiveringen att "tunga transportplan på väg mot Asien" ska mellanlanda där, vilket de tydligen inte gjort alls alldeles nyligen.

Och dessutom om jag minns rätt blivit kritiserad av riksdagens revisorer för hur det går till på Näringsdepartementet vad gäller ekonomi, avtal och upphandlingar.

Sammanfattningsvis har de fadäser som lyfts fram i Sahlins fall handlat om hur hon sköter sitt privat liv och i Rosengrens fall handlar fadäserna om hur han sköter sitt ämbete. Ändå kräver man att Sahlin ska avgå?! Är det inte viktigare att man kan sköta sitt ämbete?

Det skulle ju kunna vara så att Sahlin sköter sitt arbete både så proffsigt och så engagerat att hon på grund av det får för lite tid över och missköter privatlivet. Sahlins misstag kostar framförallt henne själv pengar. Rosengrens misstag kostar oss alla pengar. Väldigt mycket pengar! Om en av dem ska avgå så bör det väl i första hand vara Rosengren? Hur kan det komma sig att han kommer undan med att missköta sitt ämbete och sulla bort miljoner medan Sahlin åker dit på privatlivets 1000-lappar?

Är det för att journalister inte orkar sätta sig in i komplicerade frågor om 100-tals miljoner? Eller är det för att folk inte begriper sig på affärer i 100-miljoners klassen, men parkeringsböter vet alla vad det är? Eller kan det ha något att göra med att han är man och hon är kvinna?


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2002 18:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: