sourze.se

Folket skall inte behöva finansiera kriminalitet!

Därför tar jag avstånd från klotter.

I stor enighet har Stockholms stad antagit en policy för att motverka klotter. Alla partier, även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har röstat för. Den innebär bland annat att staden säger nej till kurser, klotterväggar och andra arrangemang som riktar sig till ungdomar i syfte att uppmuntra dem till graffitimålning.

Klottret kostar bara SL 100 miljoner om året att sanera. För dessa pengar skulle vi istället kunna driva över 30 lava, eller finansiera 20 replokaler för band i Stockholm. Vi ser det därför som mycket angeläget att fortsätta arbetet för att minska klottret. Det är ett långsiktigt arbete som dessutom handlar om att rädda en grupp av barn och ungdomar från att riskera livet bland högspänningsledningar i tunnelbanan eller drabbas av skadestånd som tar år att betala tillbaka. Det handlar också om att ta ansvar för de offentliga platser som tillhör oss alla och som inte får vandaliseras.

Med denna policy som grund har stadens olika delar en strikt hållning till arrangemang som anknyter till graffiti. Jag tycker inte att staden ska upplåta lokaler eller på andra sätt bidra till att kända klottrare får marknadsföra sin verksamhet. Flera av de som medverkar i den aktuella utställningen är aktiva klottrare och tar inte avstånd från det illegala klottret i tunnelbanan, på fasader och så vidare. Den dag man helt tar avstånd från den illegala klotterkulturen kan vi börja diskutera ett samarbete. Men dit är det tyvärr långt idag.

Som kulturpolitiker tänker jag inte agera smakdomare över olika konstnärliga uttryck. Jag nöjer mig med att konstatera att stadens erfarenheter av klotter eller graffitiarrangemang är så dåliga att en mycket strikt hållning till denna typ av verksamhet är nödvändig.

Huvudsyftet med den aktuella utställningen tycks vara att provocera och håna stockholmarna som dagligen utsätts för vandaliserade miljöer. Jag tycker att det är orimligt att stockholmarna som dagligen betalar för vandaliserade tunnelbanevagnar även skall finansiera gratis lokaler till kända kriminella klottrare.

Jag beklagar att brandmyndigheten i Stockholm uppenbart inte skött den här frågan korrekt. De borde inte ha släppt in utställningen från början.


Om författaren

Författare:
Birgitta Rydell

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2002 17:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: