sourze.se
Artikelbild

Förbjud nikotin

Människor med inflytande eller ägande i tobaksindustrin är själviska svin, jämförbara med knarklangare eller slavägare.

Jag kan inte riktigt koncentrera mig idag... Efter att ha trappat ned på snus sedan nyår har jag totalslutat idag. Min sista snus tog jag igår kväll klockan kvart i sju... Jag är abstinent utav bara helvete. Det känns som om mitt medvetande sitter typ en halv decimeter utanför mitt huvud strax framför ögonen... Nästan psykos... Och jag vet att det kommer att bli mycket värre innan det blir bättre. Nu har jag fyra dygn tills mitt fysiska beroende är över, då är jag avgiftad. Då börjar den riktiga avvänjningen, den psykologiska. Då skall man klara av suget. Det är den riktiga utmaningen. Den som jag aldrig klarat tidigare.. Det längsta jag har varit utan nikotin sedan jag var femton är några månader. Denna gång kommer det att gå. Jag vet det. Mitt mål är att hålla upp i ett år innan jag smakar nikotin igen. Jag skall spara de pengar jag inte gör av med på snus och först köpa mig ett skitadyrt Helly Hansen offshore regnställ, sen skall jag bjuda familjen på en resa eller nått. Det är den riktiga moroten. Jag sparar 600 kronor i månaden när jag slutar snusa.

När jag tänker på snus och nikotin blir jag bara förbannad. Snuset har haft mig fången sedan 1980, jag har gjort av med närmare 170 000 kronor på snus, snus har fått mig att börja röka. Det påverkar hela mitt liv. Jag använde snus alla dygnets vakna timmar och även ibland när jag sov. Jag gjorde av med en till en och en halv dosa per dag. Jag är så helvetes beroende av nikotin att jag trots att jag velat sluta i femton år inte förmått göra det. De enda positiva sakerna jag har fått av snus är: Jag har känt mig tuff 1980 alltså. Det var gott ett tag när man vant sig. I övrigt har jag bara använt det för att hålla abstinensen borta. Jag har använt den trots att jag haft alla möjliga negativa effekter, bland annat har jag haft sår i munnen under flera år, jag har nästan jämt "prickar" på tungan som gör jätteont och hindrar mat från att smaka. Det är så jävla sjukt när man tänker på det, jag snusar mot min egen vilja trots att jag har ont som tusan i munnen.

Det är det som är det sjuka med tobak som drog. Man använder det nästan bara för att undvika abstinens och det är mycket få som använder tobak som inte missbrukar det. Det går nästan inte att bruka tobak som man brukar andra droger. Dessutom har ju tobak inte heller nån kul effekt typ alkoholens rus som lägger ytterligare mening till bruket. Min åsikt är att tobaksbruk är helt värdelöst.

Med den kunskap vi idag har om dess negativa, skitadyra och livsfarliga effekter på personer och samhällsekonomi borde vi förbjuda tobak. eller så borde vi förbjuda nikotin, det finns tobak utan nikotin. Det skulle vara jävligt intressant att se hur många som fortsatte att röka eller snusa om det inte var nikotin i tobaken. Man kunde ju tänka sig att man över ett par år minskade nikotinhalten i tobaken som en långsam avgiftning av hela nikotinistpopulationen. Detta är naturligtvis inte genomförbart för att tobakskapitalisterna har för stort inflytande, de är bara intresserade att sälja tobak med nikotin, för de vet att bara några få som börjar med tobak kan bruka den utan att missbruka den och bli beroende.

Människor med inflytande eller ägande i tobaksindustrin är själviska svin, jämförbara med knarklangare eller slavägare. Och tobaksindustrins metoder för att göra folk beroende bevisar det. De vet att vuxna sällan börjar med tobak, därför riktar sig deras reklam alltid till unga. I väst måste de använda subtila metoder såsom produktplacering i biofilmer, klädförsäljning och tobaksfester. I fattigare länder med ofullständig lagstiftning är de mer skammlösa. I Mexico delas helt enkelt cigaretter ut på skolgårdar precis som knarklangare gör för att skaffa nya beroende.

Nu måste jag ut och köpa... tuggummin.


Om författaren

Författare:
Tomas Åkerlund

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2002 11:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: